IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
09:31 | 8 октомври 2020
Обновен: 13:26 | 17 април 2024

Мъже с булчинско було… И емотиконите ни в чата станаха толерантни

Тези мънички графични изображения са първият дигитален език, използван масово по целия свят

По материала работи: Ставри Таргов
Мъже с булчинско було… И емотиконите ни в чата станаха толерантни

Малките усмихнати или тъжни личица, които надничат от мобилните телефони и екрани на таблети и компютри, не са поредната прищявка на родените след 1990 г.

 

Т.нар. емотикони по-скоро наподобяват йероглифите, които са използвали древните египтяни. Всъщност едва ли мнозина осъзнават, че тези мънички графични изображения са първият дигитален език, използван масово по целия свят. 92% от хората в интернет изпращат емотикони всеки ден.

 

Неслучайно през 2015-а именно усмихнатото лице - смайли, бе избрано за дума на годината от Оксфордския речник.
Доказателство, че са се превърнали в дигитален език, е развитието им. Малко или много те, както и целият свят, утвърждават принципите на толерантността и разнообразието.

 

През 2015 г. се появиха емотикони на човешки лица, на които сами може да определяте цвета на кожата, а оттам и расата. Освен това бяха създадени и изображения, представящи еднополовите двойки, както и такива, които показват други култури.

 

Има емотикони на хора с физически увреждания. Все по-модерно е те да бъдат сексуално неутрални, т.е. да се използват както за мъже, така и за жени. При нежния пол има още една тенденция - представителките му са показани като лекарки, сърфистки, щангистки и други професии, които или са много уважавани, или са смятани за по-подходящи за мъже.

 

Не на последно място вече

 

самият
потребител може
да се превърне в
емотикон

 

Някои онлайн платформи дават възможността всеки да създаде графично изображение на себе си, като избере цвета на косата и очите си, формата на носа и устните си, прическата и т.н.

 

От началото на 2020 г. има 117 нови емотикона. За следващата са подготвени със 100 повече. В тях се утвърждават едни и същи тенденции - дава се превес на толерантността и разнообразието. Ще има изображения на двойки от смесени националности, мъже със сватбено було, брадати жени в смокинги, самотни бащи, грижещи се за децата си, и др.

 

И емотиконите станаха толерантни – модерно е да са сексуално неутрални

 

Вече съществува и емотикон за трансджендър пола. Заради коронавируса все по-популярни стават и малките лица, чиито уста и нос са покрити с предпазна маска.

 

Във всеки език има думи, чието значение много хора не знаят, така е и при емотиконите. Някои се употребяват погрешно, защото значението им е неясно. Тук не става дума за ус

михнатото лице, което е знак, че всичко е наред, или за сърцето, което очевидно символизира любов.

 

Да вземем за пример червеното лице с остри зъби, две рогца на главата и черна грива. Често то се използва като знак за демон или дявол. Всъщност това е доста погрешно.

 

Емотиконът
представлява
митично
същество от
японския
фолклор

 

То е най-популярно около Нова година. Тогава на места в Япония мъжете се обличат като него, защото вярват, че така ще изплашат злите духове, които искат да им навредят през новата година, т.е. наподобява кукерските обичаи в България.

Друг често неправилно използван емотикон е този на мъж или жена, които са повдигнали ръката си до средата на лицето, като дланта им сочи нагоре. Обикновено се изпраща, за да се покаже, че някой няма мнение. Повдигнатата ръка се бърка с присвиване на раменете, което означава апатия. Емотиконът обаче е знак за човек, който е готов да ви даде информация.

 

Така че се използва правилно, ако ви зададат въпрос, на който можете да отговорите изчерпателно и с лекота.


Един от най-погрешно употребяваните емотикони е усмихнатото лице с изплезен език. С него обикновено се цели да подразните събеседника или да покажете, че смятате нещо за глуповато. Всъщност значението му е много по-обикновено. С него показвате,

 

че сте хапнали
храна, която
е била
изключително
вкусна

 

Друг пример е мускулестата ръка, присвита в лакътя. Често се използва като знак за тренировка и спорт. Оригиналното значение обаче е съвсем различно. С нея се показва радост от добре свършена работа.


Един от по-новите емотикони е ръката, при която пръстите са присвити, а върховете на палеца, средния пръст и показалеца се докосват. Той идва от Италия, където се използва със значение “Какво още искате?”. В другите части на света има различно значение. В Израел сякаш казвате на събеседника си да се отпусне и да прояви търпение. K-pop изпълнителите правят този жест, за да покажат, че са добронамерени към почитателите си, съобщава "24 часа".

 

Коментари

Новини Варна