Варна 12°
fallback
Живот
12:57 | 20 май 2015
Обновен: 04:25 | 16 май 2024

Солта забавя пубертета

Проблеми има само при злоупотреби с дневния прием

По материала работи: Борис Проданов

Консумацията на прекомерно количество сол може значително да забави пубертета при децата, според резултатите от ново изследване. Учените установяват, че рискът е наличен сред тези, които консумират три или четири пъти по-голямо количество сол от препоръчителното.

Те предупреждават, че това може да доведе до проблеми, свързани с фертилитета и стрес в организма.

Като част от изследването, в лабораторни условия, изследователският екип изучава начина, по който различните нива на сол в хранителния режим се отразяват на започването на пубертета.

Интересно наблюдение е, че и изключването на солта от хранителния режим води до същия резултат.

Водещият автор Дори Питински от университета в Уайоминг, САЩ, заключава, че консумацията на сол е необходима за началото на пубертета, но когато количеството не е адекватно, може да се засегне репродуктивното здраве.

Според последни данни на Световната здравна организация популацията в световен мащаб консумира повече от препоръчителните количества сол.

Установени норми отново според СЗО е приемът на 5 г дневно за възрастни. Това е приблизително една чаена лъжичка.

Натрият се намира в различни храни, сред които млякото, яйцата. В преработените продукти количеството му вече е значително по-голямо. Експерти обясняват, че една пета от дневния прием на сол се дължи на консумацията на хляб.

Данните са представени по време на Европейски конгрес по ендокринология в Дъблин.

puls.bg

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback