IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
12:20 | 4 януари 2023
Обновен: 15:55 | 25 април 2024

Бъдещето пред човека: Слива се с изкуствения интелект или става негов роб!

Хората няма да стареят към 2100 г., твърдят футуролози

По материала работи: Слав Велев
Бъдещето пред човека: Слива се с изкуствения интелект или става негов роб!

През следващите 100 години хората ще станат хибриди с машините, ще имат чипове в мозъка и бионични крайници и органи, твърдят водещи световни футуристи. Те ще се превърнат в киборги, преди време описани от милиардера визионер Илон Мъск. Жените и мъжете, родени около 2100 г., ще живеят в напълно различен от нашия свят, ще бъдат свързани към интернет и обединени с изкуствения интелект, пише "24 часа".

Мобилните телефони вече няма да са нужни, защото всичко, което хората правят с тях сега, ще върши чип в мозъка им. Единствено със силата на мисълта ще може да се търси в Гугъл, ще се изпращат съобщения в Уотсап и дори ще се контролира персоналният дрон да върши различни задачи, описват бъдещето британски и американски медии. Учени прогнозират, че остаряването ще бъде почти напълно преодоляно чрез смесица от иновативни лечения и замяна на остаряващите части от тялото с бионични. Някои хора доброволно ще искат краката им да бъдат ампутирани, за да бъдат заменени с много по-мощни и издръжливи роботизирани крайници.

Според известния футурист Золтан Ищван, който пише статии за водещи американски издания като “Ню Йорк таймс” и два пъти се е кандидатирал за президент на САЩ, за хората е императивно да се слеят с изкуствения интелект. Не е далече моментът, когато съществата от плът и кръв ще могат да посещават магазини и супермаркети за телесни части,

с които да се ъпгрейдват, пророкува той. А големите технологични компании вече работят по трансхуманни технологии, включително новия мозъчен чип на Илон Мъск – нюралинк. Пред британския в. “Сън” Ищван обяснява, че е напълно съгласен с предупрежденията на милиардера за опасностите, пред които човечеството е изправено.

Защото дори когато станем базирани на технологиите свръхчовеци, голямата опасност за нас ще е изкуственият интелект.

“Изкуственият интелект (АI), умен колкото хората, ще е най-голямото постижение и то ще е факт през следващите 25 години. Проблемът е обаче колко по-умен от нас може да стане AI”, казва Ищван.

Той е убеден, че само няколко години след като се изравни с човека, изкуственият интелект ще е вече хиляди пъти по-умен от него и даже милиони пъти около 2100 г.

“Трябва да сме способни да се слеем с него, преди да стане прекалено умен, защото тогава хората ще изостанат твърде много и планетата вече няма да принадлежи на тях, а на умните машини”, предупреждава футурологът.

 Убеден е, че най-голямата опасност от този технологичен напредък е появата на общество, в което богатите ще се превърнат в трансхуманни богове, а бедните ще станат роби.

“Най-голямата беда от трансхуманизма е създаването на дистопия”, подчертава Ищван. И настоява правителствата да следят зорко иновациите и да създадат необходимите гаранции, че един ден трансхуманните технологии ще принадлежат на всички. Американецът с унгарски корени призовава сливането на технологиите и съзнанието да стане обект на задълбочени дискусии, защото този процес ще промени напълно човешката раса. “Трябва много да се внимава, но не бъдете страхливи. Хората страдат много и след това умират”, казва журналистът, който определя себе си като трансхуманист. “Имаме правото и моралното задължение да използваме науката и технологията, за да елиминираме страданието и биологичните функции, които водят до смъртта ни”, проповядва Золтан Ищван.

Сан Франциско смята да разреши на полицията в града използването на роботи убийци

В края на миналата година техногуруто Илон Мъск съобщи, че мозъчният чип, разработван от компанията му “Нюралинк”, скоро ще е готов за изпитания върху хора въпреки огромния скандал заради разкритията как е бил тестван върху животни, сред които и примати. Стотици прасета, овце и няколко десетки маймуни умрели по време на експериментите. Мъск обаче твърди, че всичко това е в името на благородна кауза – да се даде шанс на слепи да прогледнат и на парализирани да проходят. Целта на чипа е да предава сигнали от мозъка към устройства като компютри или мобилни телефони. Милиардерът е убеден, че един ден хората ще могат да управляват функциите на компютрите единствено чрез силата на мисълта си благодарение на чипа му.

Мъск впрочем смята, че хората вече са се превърнали в киборги благодарение на тясната си връзка с електронните устройства, които ползват.

“Телефонът е като продължение на самите нас. Когато го забравим, се чувстваме, сякаш сме изгубили крайник”, казва Илон.

Ищван е на мнение, че на хоризонта вече се задава редактирането на гените, благодарение на което хората ще подобряват здравето си и ще се раждат дизайнерски бебета, чиято физика и интелект ще бъдат предварително подбирани от родителите. Той призовава правителствата да отпуснат регулациите, за да е възможно повече иновации “да спасяват и подобряват живота на милиони хора”.

“Много хора сега твърдят, че никога не биха сложили нещо в тялото си, но почакайте да дойде моментът, когато съседът ще го е направил и заради това ще бъде търсен повече от работодателите. Живеем в конкурентен свят, а трансхуманните технологии ни правят по-конкурентни, така че ние ще приемем да бъдем нови подобрени версии на себе си, за да постигнем успех”, казва Ищван.

Геронтологът Обри де Грей, който от години изучава биологичното стареене, пък преди време прогнозира, че през следващите 100 г. човечеството ще се раздели почти напълно с него.

“Има 50 на 50 шанс още през следващите 20 г. да поставим процеса на стареенето под решителен контрол. След 100 г. тази цел ще е постигната на 90%. Все още ще има някои аспекти на стареенето, които няма да можем да контролираме – някои видове клетъчни или молекулярни увреждания. Но вече ще сме се настанили добре в зоната на комфорт, в която тези увреждания няма да носят значителен риск”, заяви той пред в. “Гардиан”.

Преди няколко месеца учени създадоха 3D модел на измененията в тялото, които не настъпят с хората през 2100 г. заради прекомерното използване на технологии. Тяхната представа не беше свързана с изкуствени крайници и органи, но за сметка на това със сериозни физически деформации – прегърбеност и хлътнали гърди, къс и дебел врат, удебелен череп, за да бъде защитен мозъкът от радиочестотното лъчение, свити постоянно лакти и пръсти на ръцете, които са застинали в позиция, сякаш сграбчват нещо, развитие на втора двойка клепачи за филтриране на прекомерната светлина от електронните устройства. Тази представа е не по-малко шокираща от представите на футуристи като Ищван за полухора, полумашини. Едно изглежда сигурно – технологиите внасят много улеснения и подобрения в човешкия живот, но не е изключено един ден всичко това да доведе до своята пълна противоположност и хората просто да станат излишни.

Коментари

Al zl p 2o11g ot 80g ( преди 1 година )
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна