IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
18:17 | 24 септември 2015
Обновен: 01:20 | 6 май 2024

"Стоунхендж" се появи на Марс

Ставало дума за парейдолия (илюзия)

По материала работи: Юлиян Атанасов
"Стоунхендж" се появи на Марс


Интересни снимки и видео на марсианската повърхност бяха публикувани на официалния сайт на НАСА. Авторът предлага да обърнем внимание на една от тях. В кадър са попаднали камъни, разположени геометрично, пише actualno.com. Ако се съединят камъните с линии, то се получава комплекс, състоящ се от квадрат в центъра и два външни кръга. Мнозина потребители на мрежата, както и авторът на видеото, са открили сходство между марсианските камъни и прочутото мегалитно съоръжение Стоунхендж в графство Уилтшър.
"Това е нещо забележително – отбелязва редакторът на Ufo Sightings Daily Скот Уоринг. – На снимката ясно се виждат два кръга от скали и квадрат. Това са камъни с различен размер, разположени на неголеми хълмове. Подобно нещо с по-малък размер съм виждал и на други снимки от Марс."
И наистина виртуалните археолози и преди са извършвали подобни "открития". На снимки от Червената планета те са откривали и левитираща лъжица, и голи хуманоиди, и дори фигури на скалите. Специалистите от НАСА редовно опровергават техните доводи, като казват, че става дума за парейдолия (илюзия). Тоест благодарение на въображението си човек вижда това, което иска да види.

Коментари

Новини Варна