IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
18:49 | 26 септември 2015
Обновен: 17:06 | 16 май 2024

Що е то жеотгал?

А за мармайт чували ли сте?

По материала работи: Златина Добрева
Що е то жеотгал?

Всички ние използваме подправки и добавки, за да овкусим храната, която консумираме. Обикновено, най-предпочитаните и разпространени добавки са оцет, зехтин, сол и пипер.

Foodpanda състави списък на някои от най-странните подправки в света.

 

1. Бананов кетчуп, Филипините
Този странно звучащ кетчуп, направен от банани, захар, оцет и подправки датира от Втората световна война, когато е имало недостиг на домати. И до днес филипинците, използват този кетчуп, за да овкусят омлет или бургер.

 

2. Мармайт, Холандия
Това е кафява паста, приготвена от отпадъчните продукти от пивоварната индустрия. Добавя се екстракт от мая и малко лимон. Най-често се поднася намазана върху филийка.

 

3. Жеотгал, Корея
Жеотгал се прави от ферментирала риба, хайвер или рибни черва. Често се използва като сос или подправка, и е особено популярна за овкусяването на супи.

 

4. Рибен сос, Тайланд
Рибният сос, звучи твърде апетитно, но когато видите какво съдържа, ще промените мнението си. Този сос се прави от ферментирали аншоа, сол и вода. Тази кафява течност е ключов компонент в Тайландската кухня и се използва вместо къри.

 

5. Сос Уорчестър, UK
Сосът е направен от викторианските химици Леа и Перинс като правят смесица от оцет, меласа, захар, сол, аншоа, екстракт от тамаринд, лук, чесън. Първоначално е бил обявен за негоден, но днес е неизменна част от британската кулинария.

 

6. Ферментирала извара, Япония
Кубчетата ферментирала извара са силно ароматизирани и се поднасят към почти всяко ястия с ориз. Тази извара ферментира за минимум шест месеца.

 

7. Силно подправена туршия, Индия
Един от индийските странни деликатеси е силно подправена туршия с ярка жълта смес от мариновани зеленчуци и подправки, пише БГНЕС. Никой не знае точно от къде идва, въпреки че се смята, че може да са били вдъхновени от кисели краставички изядени от британците през колониална Индия.

 

Коментари

Новини Варна