IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
21:41 | 23 октомври 2015
Обновен: 02:03 | 9 май 2025

Никога не съхранявайте тези храни в хладилник!

Срокът им на годност се скъсява значително, а и хранителната им стойност намалява

По материала работи: Слав Велев
Никога не съхранявайте тези храни в хладилник!

Свикнали сме да слагаме всичко в хладилника от страх да не се развали. Има някои храни обаче, които в никакъв случай не трябва да се съхраняват в хладилник, защото срокът им на годност се скъсява значително, а и хранителната им стойност намалява, предупреждава az-jenata.bg.
 

Домати
Вероятно по-голямата част от домакинствата съхраняват доматите си в хладилника. Това е абсолютно погрешно.

Хладният въздух променя химическите съставки в доматите. По този начин химикалите, които отговарят за свежия аромат на вкусния червен зеленчук се потискат, а тези, отговарящи за забавяне на процесите на гниене се катализират.
Затова и доматите от хладилника винаги имат специфична миризма и мека текстура.


Картофи

Ниските градуси карат картофеното нишесте да се превърне в захар. Оттам идва и по-сладникавият вкус на картофите, извадени от хладилника. Специалистите съветват картофите да се съхраняват на около +7 градуса. А повечето хладилници работят в диапазона между 2 и 5 градуса.
Сложете ги на тъмно и проветриво хладно място, тъй като и светлината предизвиква натрупвания на хлорофил, който от своя страна прави картофите горчиви на вкус.


Цели пъпеши

Хладилникът намалява количеството антиоксиданти в пъпешите. Според изследователите, броят на тези полезни вещества се удвоява при престой на пъпеша на стайна температура. В хладилника процесът е обратен.
Студеният въздух предизвиква намаляване на полезните антиоксиданти в пъпеша, особено веднага след откъсването му. Съхранението в хладилник на вече нарязан пъпеш е друго – това спомага за предотвратяване развитието на бактерии.


Лук

Тези зеленчуци се нуждаят от наистина добра циркулация на въздуха. Такава няма в хладилника. Съответно лукът не трябва да се съхранява там. Важно е да се отбележи, че лукът не трябва да се съхранява близо до картофи, тъй като той отделя определен газ, както и влага, която може да накара картофите да се развалят бързо, пише rd.com.


Босилек

Босилекът е пренесен от тропическите райони, поради което температури под 5 градуса по Целзий му се отразяват много зле. Именно затова не трябва да се съхранява в хладилник. Вместо това го превърнете в свеж букет цветя. Така най-дълго ще се запази пресен, а и няма да изгуби качествата си.

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна