Тутманик е една от характерните тестени храни от българската кухня. Предлагаме ви една рецепта за тутманик. Продукти: брашно – 1 кг – рецептата е изпробвана и поема около 800 грама. Не се насилвайте да сипете цялото количество, а сложете толкова, колкото поеме вашия тутманик яйца – 3 бр. – в тестото сложете 2 цели яйца и белтъка на третото. С жълтъка ще намажете тутманика преди печене сирене – 500 гр. хладка вода – 400 мл Така изглежда вашия тутманик по текстовата рецепта краве масло – 1 пакетче от 125 гр. мая – 1 кубче захар – 1 с.л. ябълков оцет – 2 с.л. сол – 1 щипка сусам за наръсване (по желание) Приготвяне: В купа сложете натрошената мая и залейте с хладката вода, за да се разтвори. Прибавете захарта и 2-3 с.л. брашно. Когато маята започне да се активира, прибавете солта, 2 с.л. ябълков оцет, разбитите 2 1/2 яйца, заедно с пресятото брашно (брашното сипвате постепенно и бъркате, докато прецените, че е достатъчно).
Започвате да месите меко тесто. Готовото тесто делите на 8 топки. Нареждате ги в тава или в друг съд, покривате ги с кърпа и оставяте на топло, за да втасат. Трябва да увеличат обема си. Докато тестото втасва, вие натрошете сиренето и дръжте маслото на топло, за да се разтопи. Включете и фурната да се загрява. Когато тестото е втасало, всяка топка топите в разтопеното масло и после я разточвате на кръг с диаметър около 35 см. Мажете с кравето масло и ръсите със сирене. Трябва да разделите сиренето на 4 порции. Втората топка топите в маслото и отново разточвате на кръг със същата големина. Покривате с второто тесто първото, върху което има сирене. Свивате на руло. По този начин трябва да направите и останалото тесто, докато получите 4 рула. Намажете тавата обилно с масло. Започнете да нареждате готовите рула така, че да оформите охлюв. Намажете с разбития жълтък и ако имате сусам, поръсете с него. Сложете във фурната за печене, писаха в recepti.gotvach.bg.