IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
14:52 | 4 декември 2015
Обновен: 02:44 | 6 май 2025

Пълнен шаран с дробчета, праз лук и ориз

Рецепта на деня

По материала работи: Деян Михайлов
Пълнен шаран с дробчета, праз лук и ориз

Наближава един от най-светлите празници – Никулден. Той е посветен на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.
Според народните вярвания светията носи и първия сняг. Като на всеки празник, трапезата има своите специфични традиционни ястия, които се приготвят. Задължителни са рибните ястия, рибен курбан, празничната пита, както и постни ястия с боб и ориз.

Продукти: 
1 шаран 
0,5 кг пилешки дробчета 
1 праз лук 
1 кафена чаша ориз 
1 купичка смлени орехи 
подправки по избор и вкус

Приготвяне: 
Измийте и почистете рибата. Лукът се запържва леко в тиган, като през това време нарязаните на парчета пилешки дробчета се слагат да заврат леко, докато се изчистят напълно. След това дробчетата се задушават заедно с лука, ориза, орехите и подправките по ваш избор и вкус. Предварително приготвеният изчистен шаран се пълни с вече задушената смес, като остатъкът от нея може да посипете около рибата. След това завивате шарана във фолио и го печете около 30 минути. 
Бон апети!

Коментари

Новини Варна