Необходими продукти за плънката:
6-8 кори за баница
500 г пилешко месо
2-3 глави лук
1 патладжан
1 ч.ч. грах (от буркан или предварително бланширан)
1-2 с.л. доматено пюре
5 с.л. олио
сол, черен и червен пипер, мащерка
За соса бешамел:
- 2 с.л. масло
- 2 с.л. брашно
- 300 мл прясно мляко
- сол, пипер
За поръсване:
- 100 г настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжана на кубчета, посолете го и оставете за известно време, докато му изтече горчивата вода.
Запържете патладжана в малко олио. Когато стане златист, извадете върху кухненска хартия и оставете настрани.
В същия тиган сложете нарязаното на хапки пилешко месо (най-добре от обезкостени бутчета) и нарязания лук. Запържете и тях. После добавете доматеното пюре и подправките, разбъркайте добре. Върнете патладжана в тигана, добавете и граха. Сложете капак и оставете за няколко минути. Разбъркайте финално и свалете от котлона. Оставете за кратко да изстине, преди да започнете да пълните джобчетата.
За да оформите кебапа, ви трябва купичка или друг съд с подходяща форма. Сложете една или две кори върху купичката така,че краищата им да излизат извън нея. Напълнете с плънката и завийте джобчето, така че тя да не се вижда.
Всяко джобче обръщайте в ръката си и подреждайте в тавичка, която предварително сте намазали с олио или масло.
Разтопете маслото, сложете брашното и бъркайте до получаване на гъста каша. Разредете я със студеното прясно мляко и бъркайте, докато сосът стане хомогенен. Овкусете със сол и пипер.
С този сос намажете всяко джобче така, че сосът да го облее отвсякъде. Сложете във фурната на 190 градуса. Печете около 30-40 минути.
Поръсете джобчетата с настъргания кашкавал и върнете във фурната за още 10-ина минути.
Ще ви издадем една малка тайна - със същата плънка можете да напълните и издълбани патладжани, които отново да залеете с бешамелов сос и да запечете с кашкавал.
Ако пък не сте почитатели на патладжаните, заменете ги с кубчета картофи в плънката.
Добър апетит!
Коментари