Умерената употреба на алкохол в приятна компания може да понижи риска от преждевременна смърт вследствие на Алцхаймер, разкриват датски учени. Екип от универсиета в Одензе открил, че хората, които изпиват по една чаша вино 2-3 пъти седмично, имат със 77% по-нисък риск от поява на деменция. Според специалистите обаче тайната се крие не толкова в самата гроздова напитка, а в споделянето й с приятели.
Те смятат, че хората, които пийват в малки количества, имат най-богата социална мрежа в сравнение с тези, които прекаляват с алкохола или не го консумират изобщо. Това от своя страна е свързано с подобряване качеството на живота и увеличаване на неговата продължителност.Иначе е известно, че определени вещества във виното наистина могат да предотвратят появата на Алцхаймер.Едно от тях е ресвератролът - естествено съединение, което може да се открие в червеното грозде, червеното вино, шоколада и фъстъците.
То активира група протеини, известни като сиртуини. Те също се активират от ограничаване на калориите и доказано могат да предотвратят или забавят свързани с напредването на възрастта заболявания. Учените смятат, че това може да е особено полезно за разработването на терапия срещу болестта на Алцхаймер, за която още не е открит лек. Ресвератролът е свързван с други благотворни ефект за здравето, включително понижаване на кръвното налягане и с намаляване на риска от сърдечни болести.Изследването е публикувано в сп. BMJ Open.
www.puls.bg
Коментари