Варна °
fallback
Живот
12:28 | 7 януари 2016
Обновен: 17:23 | 9 май 2025

Трапезата на Ивановден трябва да е богата

Имениците е добре да посрещнат своите гости с варено жито, фасул, ошав, баница, а също и с кървавица, печена луканка или свински ребра със зеле

По материала работи: manager

Според народното вярване свети Йоан е покровител на кумството и на побратимството. На Ивановден се ходи на гости на кума, младоженците му носят кравай, баница и вино, както кървавица и печено свинско месо.

 

 

Свински ребра с кисело зеле

 

Продукти:

700 г свински ребра, нарязани на порции по 2 ребра 1 кг кисело зеле, нарязано на дребни парчета 300 мл зелев сок 2 глави лук, нарязан на кубчета 1 супена лъжица слънчогледово олио 2 супени лъжици с връх патешка или свинска мас 2 чаени лъжици сладък червен пипер 1 чаена лъжица пушен пипер сол и прясно смлян черен пипер

 

Начин на приготвяне

Ребрата се измиват и подсушават хубаво с кухненска хартия. Голям и дълбок тиган се нагрява на умерен огън и в него се изсипва олиото. Ребрата се запържват на две порции в него от двете страни, докато придобият цвят. Изваждат се и се оставят настрана.

В същия тиган се добавя патешката мас и се разтопява. Изсипва се лукът и се разбърква 4-5 минути докато омекне. Добавят се зелето, двата вида червен пипер, сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Внимава се със солта, тъй като зелето и зелевият сок са солени. Разбъркват се за 2-3 минути и тиганът се отстранява от огъня.

В керамичен съд, съд от йенско стъкло или просто в по-дълбока тава се нареждат зелето и ребрата като се редуват. Заливат се със зелевия сок и ако е необходимо се добавя вода, така че всичко да бъде покрито с течност. Съдът се захлупва с капак или алуминиево фолио и се слага в предварително нагрята фурна на 200°C. Готви се около 2 часа.

Ако се използва глинен съд, след като се запълни със зелето и ребрата се поставя в студена фурна, и тогава фурната се включва. В този случай времето за готвене трябва да се увеличи с около 20-30 минути.

 

Домашна кървавица

 

Продукти

75 гр свински бял дроб 75 гр свински черен дроб 30 гр свинско месо 1 глава лук 1 с.л. ориз 20 гр сланина 12 см свински черва сол, смлян черен пипер, смлян бахар, сухи люти чушки, чубрица

 

Начин на приготвяне

Дробът (белия и черния), месото и сланината се нарязват на малки парченца (1.5 - 2 см). Прибавят се лукът и чушките, почистени, измити и нарязани на дребно, оризът, почистен и измит, чубрицата, претрита и почистена, черния пипер и бахарът. Сместа се разбърква добре, посолява се и се поръсва с вода. С нея се пълнят хлабаво къдреви свински черва. Кървавицата се завързва с канат и се вари в подсолена вода в продължение на час - час и половина.

 

 

 

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback