IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
15:42 | 22 януари 2016
Обновен: 08:32 | 1 май 2025

Пържените зеленчуци - по-полезни от варените

Твърдението е на испански учени

По материала работи: Златина Добрева
Пържените зеленчуци - по-полезни от варените

Пържените и задушени в студенопресован зехтин зеленчуци са по-полезни от варените, защото така се увеличават антиоксидантите в тях, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на испански учени.

 

Зехтинът запазва и увеличава фенолите при пърженето. Това са химикали със защитни свойства, които предпазват от хронични болести, дори от рак и диабет. Варенето е с точно обратният ефект.

 

Кристина Санчес и екипът й от университета на Гранада са проверили как се отразява начинът на готвене върху 120 грама картофи, тиква, домати и патладжани, нарязани на кубчета, без семки или кора. Те ги пържили, сотирали, задушавали в мазнина с вода и варили. За мазнина използвали студенопресован зехтин. Резултатите измерили лабораторно с високоефективна течна хроматография, като отчели нивото влага, мазнини, суха материя и общо брой феноли, както и антиокисдантните свойства.

 

Резултатите им показват, че пърженето със студенопресован зехтин наистина увеличава съдържанието на мазнини и намалява влагата, като фенолите стават повече в сравнение с варенето, още повече че зеленчуците се обогатяват и с полезни съставки от зехтина.

 

Варенето се препоръчва само за случаите, когато водата не се изхвърля, пише БТА. Учените напомнят обаче, че пържените храни са с повече калории.

Коментари

Новини Варна