Варна °
fallback
Живот
09:13 | 30 януари 2016
Обновен: 23:38 | 10 май 2025

Шведски кюфтенца със сос грейви

Да ви е сладко!

По материала работи: Юлиян Атанасов

Продукти:

2 филии бял хляб, натрошен

½ чаша сметана за готвене

1 чаена лъжичка масло + 1 супена лъжичка

1 малка глава лук, нарязан на ситно

500 г смесена кайма

1 яйце

1 супена лъжица кафява захар

1 чаена лъжичка сол

¼ чаена лъжичка черен пипер

¼ чаена лъжичка смляно индийско орехче

¼ чаена лъжичка бахар

1/8 чаена лъжичка джинджифил

¼ чаша пилешки бульон, разтворен

3 супени лъжици брашно

2 чаши говежди бульон, разтворен

200 мл заквасена сметана

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Поставете хлебните трохи в купа заедно със течната готварска сметана. Оставете да престои малко, за да попие. През това време разтопете 1 лъжичка масло в тиган на среден огън. Запържете в него лука.

Извадете лука и го сложете в купа за смесване. Добавете каймата, яйцето, захарта, солта, пипера, индийското орехче, бахара и джинджифила. Омесете. Добавете и хлебните трохи, напоени в сметаната.

Разтопете и другата лъжичка масло в тиган. Оформете малки кюфтенца с ръце и ги подредете в тигана на разстояние. Оставете да се запържат леко за 5 минути. След това преместете кюфтенцата в намазнена тавичка, полейте ги с подготвения бульон. Покрийте с фолио и печете за около 40 минути.

За да направите соса:

Загрейте остатъците от мазнината и продуктите в тигана на котлона. Към тях прибавете брашното. Разбърквайте, докато се смесят и стане гладка смес. Добавете 2 чаши говежди бульон. Оставете да заври, след което оставете да покъкри за около 5 минути, за да се редуцира. Подправете със сол и пипер.

Сервирайте кюфтетата, полети със соса.

az-jenata.bg

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback