Варна 17°
fallback
Живот
09:48 | 16 март 2016
Обновен: 15:36 | 6 май 2024

Слънчогледово олио или зехтин – кое е по-полезно?

За готвене е препоръчително слънчогледовото олио

По материала работи: Деян Михайлов

Въпреки ползите на зехтина, е препоръчително за готвене да се използва друга мазнина, като слънчогледова или царевична. Оказва се, че хората, които имат високи нива линолова киселина в кръвта си, която се съдържа в тези масла, имат по-малко мазнини по тялото си, включително и около жизненоважните им органи. 

Тези фактори се свързват с по-дълъг живот и продължителна активност за по-дълго. Хората, които имат по-високи нива на линолова киселина, също така имат понижен риск от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания. 

Мазнините в маслините са широко препоръчвани за поддържане на сърдечносъдовото здраве, но в сравнение с масла като слънчогледовото и царевичното, предлагат по-малко ползи. 

Линоловата киселина е полиненаситена омега-6 мастна киселина, която се намира в изобилие в много ядки и семена, включително гроздови, слънчогледови, макови, шафранови, конопени, царевични, сусамени, както и в орехите.

Повече за ползите на слънчогледовото олио и зехтина четете на Puls.bg

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback