IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
08:33 | 6 юни 2014
Обновен: 09:21 | 21 април 2024

Японците създадоха робот с емоции

Японците създадоха робот с емоции

По материала работи: manager
Японците създадоха робот с емоции

Японската технологична компания Softbank показа робот, който може да интерпретира човешки емоции.

Роботът, известен като Pepper, използва система за изкуствен интелект, базиран на облак и може да тълкува човешките гласови тонове, изрази и жестове.

Pepper може да танцува, да стреля с лък, да показва уважение и да движи ръцете си в убедителна интерпретация на човешкото движение.

Предвидено е робота да бъде пуснат в продажба през следващата година на цена от 198 000 йени за брой. Създаването му е опит да се решат част от проблемите около бързо застаряващото население на Япония.

Компанията вярва, че машините могат да действат като болногледачи за възрастни хора и ще помогнат на различни компании да се компенсира намаляването на работната сила чрез използването на роботиката.

В миналото няколко различни компании твърдяха, че са създали роботи, които четат или имитират човешки емоции.

През 2009 г. изследователи в Япония създадоха Kobain, робот, който може да изрази седем човешки емоции, включително наслада.

На следващата година от европейски учени бе създадена хуманоидната машина Nao, проектирана да имитира емоционалните умения на едногодишно

Общия пазарен дял на роботиката в Япония е на стойност 860 млрд. йени (8380 милиона щатски долара) през 2012 г. и се очаква да достигне над 2850 милиарда йени до 2020 г., се казва в доклад на търговското министерство на страната за миналата година.

Коментари

Новини Варна