IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
09:03 | 9 октомври 2014
Обновен: 10:09 | 18 април 2024

Откриха златo при разкопки във Велико Търново

Откриха златo при разкопки във Велико Търново

По материала работи: Златина Добрева
Откриха златo при разкопки във Велико Търново

Златни накити откриха археолозите от екипа на проф. Хитко Вачев при разкопките на манастирския комплекс "Успение на Св. Богородица", източно от крепостта "Царевец" във Велико Търново.
Масивни златни обеци, златен пръстен с инкрустиран аметист, обработен до съвършенство, както и златно копче от дреха, са част от находките, уточни за БТА проф. Хитко Вачев, ръководител на археологическия екип.
По думите му предметите са открити в зидана гробница в притвора на църквата, разкрита преди месец от археолозите, и вероятно са принадлежали на знатна дама, свързана с царския двор.
Според специалиста те доказват хипотезата, че манастирът, строен през втората четвърт на XIII век, е един от Богородичните манастири около Велико Търново и именно той е описан в "Похвално слово за Евтимий" от Григорий Цамблак.
Учените от екипа на проф. Казимир Попконстантинов са започнали работа по разгадаването на ктиторския надпис, открит от археолозите, в който единствената дума, която е била разчетена при теренната работа, е "цар".
Тези факти потвърждават значимостта на Търново в средновековния свят, който бива наричан "Трети Рим" и "Втори Константинопол" заради блясъка на манастирите около него, които са съперничили на култовите постройки, издигнати във Византия и целия Балкански Югоизток", отбеляза проф. Вачев.
От проучените историографски материали става ясно, че в този период съпругата на Иван Асен - Ана Мария Арпат, е била инициатор за изграждането на десетки манастири около столичния град. Поне три от тях са свързани с култа към Света Богородица, която била сочена за една от закрилниците на средновековната столица.
За 20 дни от началото на разкопките археолозите са открили два стенописни слоя от XIII и от XIV век. Намерени са над 700 фрагмента от мозаечно изображение на Св. Богородица, изработено от стъклени плочки и полускъпоценни камъни.
Изработката е в духа на най-изисканата византийска традиция от онова време, посочи проф. Вачев.
Първият етап от финансирането на разкопките е осигурен от Министерството на културата. За довършване на дейностите през този археологически сезон са необходими още 30 000 лева.

Коментари

Новини Варна