Динята освен сладост, внася и доза свежест в горещите дни. Вкусният червен плод има и други ценни качества – хранителните вещества, които съдържа.
В динята могат да се открият витамин C, желязо, калций, фибри, калий. Тъй като водното съдържание на плода е цели 92%, той е идеален за хидратиране на организма през летните горещини.
Съдържанието на червения плод се отличава и с ниацин, витамин B6, тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, магнезий, калий, цинк, мед, манган, селен, фосфор, холин, ликопен, пантотенова киселина и бетаин. Хранителният режим, който е богат на ликопен, може да предпази от развитието на сърдечно заболяване.
Холинът е много важен елемент, който подпомага мускулите, процесите, свързани с ученето и паметта, както и съня. Той е полезен и за поддържане структурата на клетъчните мембрани, помага за предаване на нервните импулси, а също така и за усвояването на мазнините. По този начин се намалява хроничното възпаление.
Има данни, че динята, както и сокът от нея, облекчат болката в мускулите и да ускоряват възстановяването след физически упражнения при спортистите. Според изследователите това благоприятно свойство на плода се дължи на аминокиселината L-цитрулин.
Консумацията на вкусния червен плод е полезна и за кожата, тъй като съдържа витамин А. Той е необходим за формирането на себум, който поддържа косата хидратирана. Елементът е нужен и за растежа на всички тъкани в организма, включително кожата и косата.
Адекватният прием на витамин C също е необходим за формирането и поддържането на колагена, който е основен за структурата на кожата и косата. Динята подпомага и хидратирането на организма, което също е от ключово значение за тяхното здраве.
puls.bg