Варна 19°
fallback
Живот
19:00 | 27 март 2017
Обновен: 03:24 | 1 май 2024

Мурсалски чай – защо е полезен?

С него обаче не бива да се прекалява

По материала работи: Ставри Таргов

Мурсалският чай е пример за здравословна, полезна и тачена напитка в балканските народни традиции. Макар рецептите за него да включват и други билки и да варират драстично дори в съседни региони, за традиционните рецепти се използват два вида на едно и също растение, наречено Sideritis или пирински чай.   Разпространена в Албания, България, Гърция, Черна Гора и Македония, билката се използвала още от древните гърци, но не само за направата на чай, а и като дезинфектант на бойни рани. Днес е позната като мурсалски, триградски, шарпланинси чай и др.   Редица съвременни изследвания доказват полезните му свойства. Още пред 1986 година в Die Pharmazie били доказани антимикробните свойства на етеричните масла от пиринския чай, а през 2012 в журната Planta Medica (брой 78) са описани обстойно редица техни противовъзпалителни свойства, както и такива, защитаващи храносмилателната система   Традиционно, мурсалския чай се пие за повишаване и подсилване на имунната система, потискане на настинки и други вирусни заболявания, докладва се за ефективост и при алергии и възпаления на синусите.   Повечето от полезните му свойства се дължат на огромното количество флавоноиди, отделящи се в билковия чай.   Флавоноидите са естествени съединения, които имат антимикробни и инсектицидни ефекти у растенията. Но, погълнати от човека, тези съединения проявяват мощни свойства против развитието на ракови образувания, възпалителни процеси и вирусни инфекции в организма.     Те действат и като антиоксиданти, но непряко. Според изследване от Linus Pauling Institute, флавоноидите почти не се абсорбитат от тялото и бързо биват метаболизирани и изхвърлени. За целта, обаче, те трябва да бъдат деполимелизирани, което води до отделянето на значителни количества пикочна киселина: полезен и силен антиоксидант, който неутрализира свободни радикали - високореактивни атоми, молекули или йони с несдвоен електрон във външната си електронна обвивка.   Мурсалския чай трябва да се уважава и с него не бива и да се прекалява, понеже свръхотделянето на пикочна киселина може да има и обратния ефект - на прооксидант, който не само освобождава свободни радикали, но потиска антиоксидантните системи и води до ускоряване на тъканните увреждания и процесите на стареене в тялото.

Puls.bg

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback