IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:02 | 28 септември 2017
Обновен: 15:36 | 30 април 2024

Търсенето на имоти във Варна продължава да се покачва

Днешните купувачи предпочитат ново строителство

По материала работи: Борис Проданов
Търсенето на имоти във Варна продължава да се покачва

„Търсенето на имоти в последните три години постоянно се покачва, като особено силна бе предходната 2016 г.“, каза за тв „Черно море“ Добромир Ганев, зам.-председател на Националното сдружение „Недвижими имоти”. Въпреки че първото тримесечие на 2017 г. показва известна слабост според отчетите, шестмесечието показва ръст в продажбите на имоти в два от големите градове на страната и единият от тях е Варна. В София е регистриран ръст на сделките от 4%, а във Варна – 3% за отчетния период, спрямо същия период на миналата година. Останалите по-големи градове с малки изключения показват спадове. Добромир Ганев уточни, че има и много сделки, които се извършват на „зелено“ и се регистрират в Агенцията по вписвания на по-късен етап, което също играе роля при определяне на данните, но тя не е съществена.

 

„Покачването на цените на имотите в няколко от градовете в страната показва, че предлагането е по-малко от търсенето, но това не е съвсем така“, коментира Добромир Ганев. „Ако вникнем по-дълбоко в структурата на продажбите, ще видим, че има много сериозно предлагане на старо строителство и не толкова голям интерес. По-големият интерес е насочен към новите проекти в големите градове. Сегашните купувачи имат по-високи изисквания и инвеститорите, съобразявайки се с тези изисквания, създават своите проекти и сгради много по-качествено като материали, дизайн и функционалност. Поради тази причина при новото строителство търсенето е по-голямо от предлагането“, заяви експертът.

 

Оказва се, че най-често купуваните имоти са тези с една и две спални, като  жилища с една спалня се търсят предимно от млади семейства, семейства в пенсионна възраст, които се разделят с по-голямо жилище и купуват по-малко, и желаещи да инвестират.

 

"През последните месеци за първи път от няколко години сме свидетели на инфлация в България, което също ще се отрази на желанието на хората да придобиват собственост", коментира Ганев, като добави, че данните от Агенцията по вписванията показват около 3500 сделки в черноморските общини, където купувачи на имоти са предимно руснаци. В тези цифри се наблюдава и засилване на дела на покупки от българи, които виждат една добра възможност на добри цени да придобият собственост, която да използват дългосрочно. 

 

ИВАН БАРБОВ

МАРИАНА СТОЙКОВА

Коментари

Новини Варна