IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Новини Варна
12:50 | 5 февруари 2018
Обновен: 21:53 | 12 юни 2024

Надграждат метадоновата програма

Психолози и психиатри ще работят със зависими от психоактивни вещества

По материала работи: Слав Велев
Надграждат метадоновата програма

Програма за психосоциална програма на лица, зависими от психоактивни вещества, ще съпътства метадоновата програма във Варна. Това обяви директорът на общинската дирекция „Здравеопазване“ Анастасия Георгиева в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещ Иван Барбов. „Обърнали сме внимание на индивидуалните консултации с психолог и психиатър, като ще работим съвместно с УМБАЛ „Света Марина“. Ще бъдат подпомагани също така близки, които имат съмнение, че човек от семейството е станал зависим от психоактивни вещества. Предвиждат се съща така консултации на бременни жени“, поясни Анастасия Георгиева. Тя изрази увереност, че с тази програма община Варна ще бъде полезна за реинтеграцията и по-лесната адаптация в социалната среда на такива лица.

 

Паралелно с тази нова програма ще продължи да се работи и по 8-те, които вече са традиционни. Добри резултати показва инициативата, която бе пилотна за миналата година и е свързана с обследване на детския слух в ранна възраст. „Програмата обхвана 540 деца, като при около 25% от тях се наложи да се направят допълнителни изследвания, които показаха, че в 7 случая се касае за загуба на слуха. Изключително важно е подобна диагноза да се постави в ранна възраст, тъй като това оказва влияние върху развитието на говора, а от там и върху цялостното развитие на детето“, подчерта Анастасия Георгиева.
 

Около 3300 деца ще бъдат обхванати в здравните програми на община Варна и още 1300 възрастни. Ранна диагностика се постига благодарение на инициативите за сънна апнея и женско здраве.
 

През тази година община Варна, заедно с Медицинския университет и Първа детска клиника към УМБАЛ „Св. Марина“, ще реализира пилотно и проект за подобряване на говорното развитие в ранна детска възраст. „Около 1200 думи трябва да изговаря и чува едно дете на час. Нашето внимание е насочено към развитие на говорната активност в тази посока. Ще измерим настоящото ниво, като в рамките на една седмица специалисти ще посетят детските ясли с информираното съгласие на родителите. Ще бъдат поставени апаратчета, които засичат звуците, които детето издава, и тези, които достигат до него, както и формата на диалог. След това в продължение на 5 седмици ще се работи за надграждане на установеното ниво. След анализ на резултатите те ще бъдат подложени на публично обсъждане и програмата ще бъде прилагана и в бъдеще в детските ясли. Ще я предложим за реализация и в национален мащаб“, разказа Анастасия Георгиева.
 

Предвижда се на сайта на детските ясли да се пусне анкета, която да измери удовлетвореността на родителите от тази услуга.
 

Общо около 19 млн. лв. е бюджетът на община Варна в сферата на образованието за 2018-а. Той беше утвърден на последната сесия на местния парламент и е завишен с около 8% спрямо миналата година. Близо 400 000 от тях са предназначени за проектиране и основен ремонт на 2 детски ясли - №5 и №7, за закупуване на интерактивни дъски, за основен ремонт в детските кухни. Около 2 300 000 лв. са предвидени за лечебните заведения – за закупуване на апаратура и подобряване на материалната база. „Това ще подобри лечебнодиагностичната дейност, както и условията за пациентите в лечебните заведения“, убедена е Анастасия Георгиева.  

 

Целия разговор в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море", вижте тук:

"Щрихи от утрото" (2.02.2018) - Кои ще са приоритетите в общинското здравеопазване през 2018 година?

 

Четете още:

Стратегия за здравеопазването разработват във Варна

Коментари

Новини Варна