IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
09:30 | 28 май 2020
Обновен: 09:38 | 20 юли 2021

Работниците от мината в Оброчище остават и без борса?

Делото по несъстоятелност на Евроманган пред провал

По материала работи: Слав Велев
Работниците от мината в Оброчище остават и без борса?

Производството по несъстоятелност на концесионера на мангановата мина край Оброчище „Евроманган“ ЕАД може да бъде спряно заради неизплатени разноски от страна на кредиторите.

 

Ако това се случи, работниците, които настояваха делото да бъде заведено, няма да могат да кандидатстват във Фонда за гарантиране на вземанията, няма да могат да се запишат и в Бюрото по труда. Заплатите им не са плащани от септември месец 2018 година, а проблемите с недобросъвестния концесионер датират от години.

 

Няколко пъти Министерството на енергетиката спираше правомощията на концесионера заради неизплатени такси към държавата,многократни бяха протестите на работещите в мината заради неспазване на трудовите им договори, докато не се стигна до момента, в който през март месец тази година Добричкият окръжен съд обяви в несъстоятелност Евроманган по искане на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" - София и "Енерго Про Продажби"АД - Варна.

 

Делото по несъстоятелност на Евроманган ЕАД започна с огромно закъснение, но решението на Добричкия окръжен съд от март месец тази година да уважи искането на „Инспекцията по труда“ и Енерго про и да обяви концесионера в несъстоятелност даде най-после надежда на работниците, че ще успеят да си вземат неизплатените възнаграждения от Фонда за гарантиране на вземанията. Днес обаче те отново са притеснени, тъй като съдът в Добрич има пълното право да прекрати производството за срок от една година, след като повечето от кредиторите не са внесли съдебните си такси.

 

Публичните дългове към държавата на „Евроманган” възлизат на над 5 милиона лева, от тях  над 370 хиляди са неразплатените задължения към работниците и близо 200 хиляди към Енерго про. Окръжният съд в Добрич прикани кредиторите на обявеното в несъстоятелност дружество „Евроманган“ да предплатят средства за развитие на производството още на 15 април тази година. Сумата, която всеки от тях трябва да предплати, е съобразена с претендираните им вземания, като най-голямата е за НАП - 24 920 лева. До този момент обаче единствено Енерго про е внесло своята дължима сума от 500 лв., споделя назначеният синдик по делото Иван Манолов, цитиран от БНР.

 

По думите на Иван Манолов срокът, даден на НАП, да предплати своята част от разноските по делото, вече е изтекъл, а от самата агенция реакция няма.

 

В този порочен кръг над сто работници – настоящи и бивши остават без изплатени възнаграждения, без възможност да потърсят компенсация от Фонда за гарантиране на вземанията, да се регистрират в Бюрото по труда или да се пенсионират.

 

Междувременно мината е с прекъснато електроснабдяване от края на февруари месец, което означава, че изпомпването на водата от галериите е прекратено за повече от два месеца. По данни на един от работниците на мината Димитър Иванов за 24 часа са се изпомпвали между 420 и 510 кубика вода. Според него простата аритметика показва, че галериите днес вече са под вода. Затова преди около месец синдикът Иван Манолов предприема следващата стъпка и изпраща писмо до Министерството на енергетиката и областния управител на Добрич с искане да се назначи комисия, която да установи на място какво е състоянието на мината, но до момента всички институции мълчат.

 

Кога държавата ще прояви нужното уважение към едно от богатствата си, а именно притежанието на една от четирите манганови мини в света, предстои да проследим във времето.

Коментари

Новини Варна