IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна
Новини Варна
14:31 | 19 юни 2014
Обновен: 14:59 | 12 януари 2021

Скандал провали общественото обсъждане за парк "Българско Черноморие" във Варна

Скандал провали общественото обсъждане за парк "Българско Черноморие" във Варна

По материала работи: Деян Михайлов
Скандал провали общественото обсъждане за парк "Българско Черноморие" във Варна

Шумен скандал провали общественото обсъждане на плана за създаването на национален парк "Българско Черноморие" във Варна. Същото се случи и при първата беседа по темата, която се проведе преди дни в Бургас.
Хората, засегнатите от териториалния обхват на парка, вдигнаха шумен скандал на организаторите на срещата - Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. Те коментираха, че въпросната беседа е била замислена да се проведе чисто формално, за да се изпълнят процедурите по Закона за защитените територии. Това е чисто и просто един опит за скрита национализация, бунтуваха се гражданите.
На срещата присъстваха областният управител на Варна Иван Великов, главният архитект на града Виктор Бузев, кметът на Бяла Анастас Трендафилов, ексшефът на пожарната ген. Кирил Войнов в ролята си на гражданин и екоактивист, шефът на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Тодор Балабанов, бизнесемени и редица заинтересовани лица.
Желаещите да се изкажат по темата за обхвата и границите на парка бяха твърде много, за да се поберат в тясната зала на областната управа, която бе предвидена за провеждане на събитието. В опит да тушира напрежението губернаторът Иван Великов коментира, че министерството би могло да организира ново обсъждане, което да се проведе в по-голяма зала от мащабите на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център или зала “Пленарна” на община Варна. В крайна сметка срещата бе прекратена.
Преди това обаче жители на крайбрежните райони от различни инициативни комитети настояха дискусиите да се правят по общини, а някои се обявиха твърдо против предложението за обхват и граници на бъдещия парк.
Не е ясно още дали изобщо ще се осъществи предвиденото за днес обществено обсъждане на проекта в Добрич. Въпросът ще бъде обсъден с министъра на околната среда Искра Михайлова, след което ще се вземе решение какви дейности да се предприемат. При всички положения процедурата е дълга и включва съгласуване на предложението с различни институции, коментира шефът на дирекция “Национална служба за защита на природата” в МОСВ Михаил Михайлов.

 

Коментари

Новини Варна