IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
09:20 | 2 януари 2021
Обновен: 07:44 | 19 април 2024

Внимание: Машините за билети във Варна "гълтат" пари

Редица проблеми с автоматизираната система още в първия ден след въвеждането й изцяло

По материала работи: Слав Велев
Внимание: Машините за билети във Варна "гълтат" пари

Сигнали за редица проблеми с автоматизираната система за закупуване на билети за градския транспорт във Варна бяха регистрирани още в първия ден след въвеждането й изцяло.

Припомняме че от 1 януари 2021 г. бяха премахнати контрольорите, които продават билети за градския транспорт във Варна. Сега пътниците могат да закупуват билети и предплатени карти само от автоматизираната билетна система на общинско предприятие ТАСРУД. Въпросните машини работят вече месеци наред, а преди това стояха с години по спирките и автобусите в града.

Превозните документи се използват за всички линии от обществения транспорт на територията на общината, както и в крайградските автобусни линии от транспортната схема.

В превозните документи е въведено времепътуване със следните цени: 60 минути - 1,00 лв.; 90 минути - 1,50 лв.; 120 минути - 1,80 лв.; Целодневен - 4,00 лв. 

Билетите се закупуват от машини за продажба на билети /МПБ/, разположени на спирките, както и в превозните средства. 

Така още в първия ден на въвеждане на системата изцяло, социалната мрежа и местните групи се напълниха със сигнали за проблеми, като най-голяма част от тях бяха свързани с това, че машините на работят или че са "глътнали" парите на пътуващия.

Подобен сигнал подаде и общинският съветник Стела Николва.

Ето какво написа тя:

"Добро утро, варненци!

Една новина ни посрещна през новата година, че вече ще ползваме машините за закупуване на билети в автобусите.

И ето вчера качвам се аз в автобус номер 148 и пускам в машината 10 лв. Тя мисли около 30 секунди, пусна ми билет, после пак малко мисли, и ми върна ресто от 2 лв.

Контрольорката, която за моя радост беше в автобуса, защото шофьорите не се занимават с проблеми с билетната система, се обади в ТАСРУД/ общинското предприятие, което отговаря за машините/ и от там ме уведомиха, че мога да отида да си взема невърнатото от машината ресто в Стоматологията на 6 етаж. Контрольорката ме информира, че не съм първи карък в клетата Варна, а имало и други такива случаи. А аз и зададох риторичния въпрос, ако ходим да си търсим рестото в Стоматологията, кога ще работим.

Та така, уважаеми варненци, за да не ви се налага да ходите до Стоматологията за ресто, добре е да имате точно 1 лв., когато се качвате в градския транспорт.

А аз ще отида в Стоматологията не, за да си прибера рестото,  а да се срещна с директора на ТАСРУД за някои уточнения и решения!"

От общинското предприятие ТАСРУД уверяват, че машините са изправни и се реагира веднага при сигнал за проблем с устройството. От там припомнят и за това, че има редица изпочупени нарочно апарати за билети от недобросъвестни граждани. ТАСРУД ще възстанови всички невърнати суми на граждани.

Коментари

Ne izvesten ( преди 3 години )
Ami ot vas 4uvam 4e ma6inkite koito prodavat bileti rabotiat s banknoti ot 10lv.vie mai ste parvia 4ovek koito iska da si zakupi bilet s takava banknota no mislia 4e ne6to ne kazvate istinata I po O6te edna pri4ina koga to se opitvate da sloji te takava banknota ot 10lv. Samia aparat nqma da ia prieme probval Sam osven ako ot nqkolko gni sa gi napravi li da rabotiat aparatite s takiva banknoti az probvax predi okolo 20dena I ne Stana.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Лъчезар Апостолов ( преди 3 години )
Кмете, за много години. С цялото си уважение към вас управете си машините в градският транспорт. От 3 месеца си купувам билети от машините в автобусите и тролеите и има проблеми. Купуването с хартиени банкноти води до проблеми. За да съм спокоен аз и жена ми трябва всеки ден да имаме монети от 1 лев. А живея във Владиславово. Нали разбирате, че не всеки ден мога да имам монети от 1 лев. Хубава Нова Година ви пожелавам.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна