IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
14:45 | 19 февруари 2021
Обновен: 15:15 | 24 март 2024

Оставиха в ареста Дончо, убил свой колега във "Владиславово"

Грози го доживотен затвор или доживотен затвор без замяна

По материала работи: Слав Велев
Оставиха в ареста Дончо, убил свой колега във "Владиславово"

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 32-годишния Дончо М. Той е с повдигнато обвинение за грабеж придружен с убийство на 51-годишен мъж във варненския квартал „Вл. Варненчик“. 

Наказанието предвидено в НК за това престъпление е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

На 14 февруари тялото на жертвата било намерено в апартамента му от негови близки.  От дома му липсвали вещи, техника и други предмети. Аутопсията на тялото установила, че мъжът е бил убит. Разследващите органи открили в жилището на жертвата дактилоскопка следа на Дончо М. Претърсена била и квартирата му, където били открити част от липсващи вещи на убития. Според обвинението Дончо и 51-годишният мъж били близки. До януари тази година работели заедно, но след това Дончо бил уволнен.

Обвиняемият е от село Рогачево, обл. Добрич, осъждан многократно за престъпления от общ характер.

Адвокатът на 32-годишния мъж изтъкна, че липсващите вещи от жилището не са били собственост на жертвата, а са били владени от него. Освен това от записите от камерите във входа на блока било невъзможно да се определи категорично, че лицето, което излиза от него е именно Дончо. Именно това разколебавало обоснованото подозрение за авторството на деянието. Защитата му поиска определяне на по-леката мярка за неотклонение „домашен арест“.

Пред съда Дончо М. заяви, че няма мотив и причина да извърши това престъпление и се присъедини към адвоката си за определяне на по-лека мярка за неотклонение.

След като съобрази становищата на страните и разгледа събраните до момента доказателства, съдебният състав на Варненския окръжен съд прецени, че разумно може да се приеме подозрението, че Дончо М. има съпричастност към престъплението, за което е обвинен. Изводът се подкрепя от намерената дактилоскопка следа, а по-късно и от намерите в негово владение вещи, ползвани от жертвата. Предвиденото повече от 10 години наказание „лишаване от свобода“ е презумпция за наличието на реална опасност лицето да се укрие или да извърши престъпление. Според съда това се подкрепя и от факта, че обвиняемият употребява наркотични вещества, а това е свързано с тяхното придобиване и държане. Отделно този извод се извежда и от съдебното минало на Дончо М., който може да бъде определен като лице с високата обществена опасност. Освен това е налична информация, че той рядко пребивава на адреса, за който твърди, че е настоящ. Поради наличието на задължителните законови предпоставки, Варненският окръжен съд определи на Дончо М. мярка за неотклонение „задържане под стража“.  

 

Коментари

Новини Варна