IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
09:10 | 23 февруари 2021
Обновен: 11:47 | 28 март 2024

Нелегално сметище трови квартал “Владислав Варненчик”

30 декара боклуци се разпорстират в бивш горски фонд

По материала работи: Слав Велев
Нелегално сметище трови квартал “Владислав Варненчик”

Нерегламентирано сметище се разрастна до 30 декара в квартал “Владислав Варненчик”, след като от години там се изхвърлят тонове отпадъци и институциите си затварят очите.

Земята, която е била бивш горски фонд, сега е частна собственост и е превърната в огромно сметище, съобщи БНТ.

Строителни отпадъци, бяла и черна техника, мебели, документи, пластмаси, дрехи и обувки са само част от изхвърлените боклуци на поредното нерегламентирано сметище във Варна.

“Доскоро ги нямаше ей тези големите купчини. Там нагоре също има един черен път, по който минавам. Там също доскоро буквално преди два, три дена е изхвърлен един камион с боклуци", каза Мартин Златев, собственик на автосервиз до незаконното сметище. Камарите с отпадъци всеки ден се увеличават и вече стигат и до неговата ограда.

Предполага, че това се случва предимно през нощта, защото само веднъж е попаднал на нарушители.

"С някакъв стар бус, с каросерия, самосвалче, от ромски произход, комшията, който идваше отдолу ги спря и им каза да не си изхвърлят боклуците. Не ги проследих, но на 100% бяха тук да си изхвърлят боклуците", разказва Мартин Златев.

Теренът, който е частна собственост, се намира на територията на район “Владислав Варненчик”. Още в началото на 2019 година от кметството са дали предписание на собствениците да почистят боклуците. Те са извозили част от тях. Фирмите в района също се включват в почистването на доброволни начала. След акциите обаче теренът отново се пълни с боклуци.

“Това, което сме предприели .. С пръст сме преградили пътя на камионите, намерили са си каруци и по-високо проходими машини и са намерили вариант пак как да влизат, а които не успеят, буквално на пътя. При вчерашния обход, на който и аз присъствах, това го нямаше, вече и него го има", каза Максим Тодоров – началник на Отдел “Обществен ред и контрол” район “Владислав Варненчик” - Община Варна.

Установени нарушители няма, няма и санкционирани. И тъй като хората, които стопанисват имота, носят отговорността за почистването му, от районното кметство отново ще им дадат предписание да премахнат сметището.

Коментари

Новини Варна