IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
11:00 | 19 юни 2021
Обновен: 21:23 | 23 април 2024

Бум на ухапани от кърлежи във Варна

Огромна популация от комари заради дъждовете

По материала работи: Слав Велев
Бум на ухапани от кърлежи във Варна

Рекорден бум на ухапаните от кърлежи във Варненско регистрират от Регионалната здравна инспекция в града. 164 са докладваните случаи само за последната седмица. 

За периода 11.06.2021 г. – 17.06.2021 г., само на територията на община Варна, са установени 142 броя ухапвания. 22 са случаите от областта. За предходната седмица във Варненско няма нито един случай на ухапан от кърлеж, уточняват от РЗИ. Огромна е и популация от комари заради дъждовете.

Вече няколко са случаите на лаймска болест в страната, от началото на месеца, сочат данните на Националния център за заразни и паразитни болести. Оказва се, че лаймската болест започва със скрити симптоми, а усложненията могат да настъпят и след 10 години.

Първият случай на Лаймска болест в България е открит и описан през 1987 година. От тогава до днес всяка година има заболели. И вместо да намалява техния брой, през последните години се наблюдава увеличаване на случаите.

"Началото на болестта е в град Лайм. Лаймската болест е разпространена предимно в Северното полукълбо. В България едва ли имаме точната бройка, но предимно имама е 400-600  случая на година", това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS професор Цеца Дойчинова, началник Клиниката по инфекциозни болести на Университетската болница „ Д-р Георги Странски”, ръководител на катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина при МУ – Плевен, член на Експертния съвет към МЗ по специалността.

Тя допълни, че няколко дни след ухапването се появява червено петно, постепенно се получава пръстен, "биволско око", но може да има и различна форма. В началото няма оплаквания.

Професор Дойчинова предупреди, че кърлежите започват атаките си от май до юни и трябва да се изчака 30 дена след ухапване от кърлеж преди да се направят изследвания, за да е сигурно, че заразата е налице. 

Медикът посъветва кърлежът да се изтегли с пинсета за хоботчето. 

"Всеки носи увит в тоалетна хартия по някой кърлеж при нас, за да го иследваме. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Това изледване е важно за здравословното състояние на кърлежа, но не и на човека, добави той. Ако някой е ухапан в градска среда при възрастен да взем 2 таблетки "Доксициклин", ако е дете Азимицин10 мг/кг, посъветва професорът.

Коментари

Новини Варна