IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
09:20 | 16 юли 2021
Обновен: 20:32 | 28 март 2024

Събират пари за почистване на фасадата на катедралата във Варна

Близо 150 000 лева са необходими

По материала работи: Слав Велев
Събират пари за почистване на фасадата на катедралата във Варна

Снимка: Варненска и Великопреславска митрополия

127 500 лева са събрани досега в рамките на националната дарителска кампания за почистване на фасадата на катедралата "Свето Успение Богородично" във Варна. Кампанията се провежда по идея на строителни фирми и със съдействието на Радио Варна.

Според Валентин Вълев - дългогодишен председател на Строителната камара, варненската общественост активно участва в дарителската кампания и е възможно необходимите 150 000 лева да бъдат събрани скоро.

Целта е почистването да завърши до 3 месеца. Четири от шестте купола на храма вече са позлатени.

Сумата от 150 000 лв. трябва да бъде събрана до три месеца, за да може да се използва скеле, вдигнато за позлатяване на кубетата на храма, поясни един от инициаторите на кампанията, г-н Валентин Вълев. Според него, трудно може да си представим, че такова скеле скоро ще бъде вдигнато за трети път, тъй като изграждането, използването и поддръжката му до момента струва 500 000 лева. 

"Скеле около катедралата е било вдигано два пъти- при изграждането на храма и сега", допълни Вълев.

Парите, които се събират, са за почистването на камъка от който е изграден храмът, тъй като с течение на времето той е натрупал прах и отлагания, включително и от не особено благоприятната среда, от която катедралата е заобиколена - изпаренията на автомобилно гориво, киселинни дъждове, замърсяване на въздуха и т.н. Храмът е на на 135 години, ако се счита годината на неговото окончателно завършване, а не годината на полагане на първия камък - 1882-ра.

"След почистване и запечатване на камъка, цветът на "Свето Успение Богородично" ще бъде изравнен" допълни Вълев. Ефектът от "запечатването" ще трае над 20 години, обещаха специалисти.

Благотворителната кампания стартира на 12 юли с подкрепата на Българското национално радио и варненски строителни фирми.

Средствата се набират чрез DMS платформата. С SMS на номер 17 777 и текст DMS KATEDRALA, всеки може да подкрепи каузата. За абонати на трите мобилни оператора цената на 1 SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.

 

Коментари

Новини Варна