IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
11:15 | 10 септември 2021
Обновен: 17:14 | 18 април 2024

Варненци са сред първенците в страната по предаване на стари книги

8 тона дариха жителите на Варна в кампанията "Зелено знание"

По материала работи: Слав Велев
Варненци са сред първенците в страната по предаване на стари книги

Варна е един от първенците в страната в предаването на стари книги като част от кампанията "Зелено знание". Това каза за "Радио Варна" координаторът на инициативата Диана Сивинова.

Основната цел на проекта е предотвратяване на образуването на битови отпадъци от домакинствата, повторната употреба и рециклирането на старите книги. Кампанията обхваща 6 града в цялата страна, а във Варна предадените книги са около 8 тона.

Събраните книги ще бъдат дарени на читалища, училищни и университетски библиотеки, социални домове, домове за стари хора или клубове по интереси. Книгите с неактуална литература или в лошо състояние, ще бъдат предадени за рециклиране.

Според Нели Узунова, представител на една от големите вериги книжарници в страната, кампанията ще спомогне за увеличаване на броя на четящите деца и обогатяване на фондовете на читалища и библиотеки.

"В инициативата се включиха много млади хора на възраст 20-25 години, което опровергава твърдението, че младите не четат в днешно време", поясни Нели Узунова.

В представляваната от нея книжарница са били предадени около 5 хиляди книги.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Нели Узунова

Коментари

Новини Варна