IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
15:15 | 14 септември 2021
Обновен: 11:41 | 28 март 2024

В COVID кризата: Само "Обреди" са на печалба от общинските дружества във Варна

Пандемията се е отразила сериозно върху финансовите резултати на бюджетните фирми

По материала работи: Слав Велев
В COVID кризата: Само "Обреди" са на печалба от общинските дружества във Варна

Снимка: ОбС-Варна

Здравната криза, причинена от COVID-19, се е отразила сериозно върху финансовите резултати на общинските търговски дружества във Варна през 2020 г. Всички активно работещи фирми, с изключение на „Обреди“, отчитат загуби. Същевременно през настоящата година се наблюдава значително подобряване на показателите, стана ясно на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“ към Общинския съвет, на което бяха разгледани годишните финансови отчети.

Единственото дружество на печалба е „Обреди“. През миналата година то отчита положителен финансов резултат от 143 хил. лв. Запазвайки тенденцията от предходни периоди, водеща остава траурната дейност, от която има увеличение на постъпленията с 14%. Заради по-малкото сключени бракове в резултат на въведените ограничения приходите от радостна дейност са намалели с 13%, беше съобщено на заседанието.

Печелившите през миналите години „Дворец на културата и спорта“ и „Пазари“ този път са минус. Загубите на дружеството, стопанисващо пазарите в града, са в размер на 186 хил. лева. Основната причина за това е затварянето на всички промишлени магазини и намаляването на наемните цените за известен период от време. Наложените рестрикции през миналата година, заради които културните и спортните мероприятия бяха спрени, доведоха до отрицателния финансов резултат, макар и минимален от 3 000 лв., на „Двореца на културата и спорта“.

Затварянето на детските градини за около 4 месеца сумарно през 2020 г. и драстичното намаление на посещаемостта през останалото време се отразиха негативно и на финансовия резултат на „Ученическо и столово хранене“. За 2020 г. е отчетена загуба в размер на 504 хил. лв. в сравнение с предходния период, когато е записан отрицателен резултат в размер на 170 хил. лева. Това е единственото търговско дружество с общинско участие, преустановило дейност за толкова дълъг период от време.

На загуба е и „Градски транспорт“, който понесе сериозен удар от пандемията. През миналата година броят на превозените пътници е намалял от 32 млн. на 25 млн., като спадът е общо с 30% спрямо 2019 г. Изминатите километри на тролейбусите и автобусите са с 1,3 млн. км по-малко в сравнение с предходната година, когато са отчетени общо 10,7 млн. км. Същевременно загубите на дружеството са намалели от 3 млн. и 341 хил. лева на 2 млн. и 185 хил. лева. Днес беше съобщено също, че през първото полугодие на следващата година „Градски транспорт“ очаква първите електробуси от общо 60, които трябва да дойдат по ОП „Околна среда“.

В дневния ред фигурираха още отчетите на „Стадион Спартак“ ЕАД и „Жилфонд“ ЕООД. Заради неясноти разглеждането на отчета на „Жилфонд“, който е в ликвидация, беше отложено, а другото дружество не развива дейност.

Годишните финансови отчети за 2020 г. на търговските дружества с общинско участие ще бъдат гласувани на заседание на местния парламент.

Коментари

Новини Варна