IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
14:15 | 18 септември 2021
Обновен: 10:34 | 28 март 2024

МРРБ наблюдава голямо свлачище в "Пчелина"

Измервателни прибори ще следят развитието на 7 хил. дка. свлачища

По материала работи: Слав Велев
МРРБ наблюдава голямо свлачище в "Пчелина"

Снимка: бТВ/АРХИВ

Голямо свлачище в местността Пчелина във Варна се наблюдава по проект на МРРБ, финансиран с пари от Европа. Проблемната зона е с площ от около 8 дка, като дължината му е над 100-130 метра и ширина 80-100 метра. Свлачищният отстъп е с височина 1-2 м, оформен е свлачищен вал с височина до 1 м. 

Скоростта на движение на свличащите се земни маси е около 20-30 см на ден, като за период от три месеца засегнатите терени се придвижват надолу по склона с около 12-15 метра, отбелязват от регионалното министерство.

Близо 7 000 дка свлачищни райони са картирани чрез геодезически заснемания на процесите в тях в рамките на проекта. Сред тях са свлачища във варненското с. Старо Оряхово Обзор, Котел и др. На всички свлачища е изработен цифров модел и инженерно-геоложка картировка на терена.

На общо 26 свлачищни райони ще бъдат изградени или възстановени контролно-измервателни системи (КИС), съставени от една или комбинация от две или три мониторингови мрежи, като за част от обектите изграждането или възстановяването на КИС ще бъде съпътствано от инженерно-геоложки проучвания. Данните от измерванията ще дадат информация за скоростта на движение на свлачищата и ще послужат за извършване на анализи за механизма на развитие и обхвата на протичащите геодинамични процеси.

Основната цел е изпълнение на превантивни дейности чрез провеждане на инструментален мониторинг и събиране на данни, необходими на компетентните органи за вземане на правилни решения и за предприемане на действия за ранно предупреждение, оповестяване и други превантивни действия за недопускане на бедствени и аварийни ситуации, застрашаващи живота и здравето на хората. Заложено е геозащитните мерки и дейности да бъдат изпълнени по отношение на активни и периодично активни съвременни свлачища, засягащи урбанизирани територии, територии на транспорта, обекти на социалната инфраструктура и техническата инфраструктура.

Общата стойност на проекта е 2 500 924 лв. от които 2 125 785 лв. са от европейско финансиране, а националното съфинансиране е в размер на 375 138 лв.

Коментари

Новини Варна