IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
14:30 | 2 юни 2021
Обновен: 02:10 | 26 март 2024

Проверяват проектите за укрепване на свлачища и срутища по пътищата у нас

430 млн. лв. отпуснал кабинетът "Борисов 3" за тази цел само през септември 2019 г.

По материала работи: Слав Велев
Проверяват проектите за укрепване на свлачища и срутища по пътищата у нас

84 проекта за укрепване на свлачища ще бъдат изпратени за задълбочена проверка от АДФИ и НАП. За това информира министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, съобщават от пресслужбата на ресорното министсертво.

Регионалният министър съобщи, че проверката, която е само по документи, е направена след множество медийни запитвания и въпроси от комисията „Манолова“ в 45-то Народно събрание. Като последен етап от нея вчера, 31 май, са поканени всички фирми, получили средства въз основа на договори с „Автомагистрали“ ЕАД за тези обекти, но нито една фирма не е дошла на тази среща, обясни министърът.

През месец септември 2019 г. с правителствено постановление 430 млн. лв. са отпуснати целево от държавния бюджет за решаването на тези остри проблеми. Те са постъпили в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от там – в Агенция „Пътна инфраструктура“. На 23.10.2019 г. АПИ сключва общ рамков договор с „Автомагистрали“ ЕАД за тези обекти на стойност 474 млн. лв. без ДДС. По силата на този договор АПИ превежда 221 млн. лв. в края на 2019 г. на „Автомагистрали“ ЕАД, която от своя страна сключва договори с 25 фирми за общо 188 млн. лв. без ДДС за 84 обекта. В тези договори страните са се споразумели да изготвят проекти за конкретните обекти, да се наемат техника и да се доставят материали за бъдещите строежи. Сроковете им са 2 години и приключват в края на 2021 г.

От всички 84 обекта е изпълнен един – срутището до Рилския манастир, за което са похарчени около 6 млн. лв. Останалите 182 млн. лв. все още се намират във фирмите подизпълнители. Другите 83 обекта към днешна дата се намират във фазата на проектирането, обяви министърът. Това включва поправка на кадастрална карта, изработване на подробни устройствени планове, идейни проекти, технически проекти, след което издаване на разрешение за строеж, но без строителство.

Към днешна дата няма нито едно разрешение за строеж. Очакваме след около 20 дни да има още едно такова.  За останалите проекти, които са в много напреднала фаза, очакваме този процес да продължи до 5 години. Натъкнахме се на следния парадокс. В края на 2021 г. сроковете изтичат, парите се намират в 25 фирми, а дейностите, които е трябвало да бъдат изпълнени, си остават в далечното бъдеще, подчерта Комитова.

Към днешна дата има само 15 проекта, от които 4 са върнати, 2 проекта са във фаза на подробен устройствен план, има 9 проекта, които чакат за разглеждане в АПИ. Не се знае останалите 68 проекта къде се намират, дали са започнати. По справка от Агенцията по геодезия, картография и кадастър повечето от тях са в най-първоначална фаза, наречена поправка на кадастрална карта.

На въпрос какво може да стане с тези 25 фирми, които държат в себе си тези 182 милиона лева, отговорът беше, че те са застраховани.

Зададохме си въпрос било ли е възможно да не раздаваме тези пари преди две години, да финансираме проектите, които са на обща стойност около половин милион, да изчакаме разрешенията за строеж и тогава да продължим да раздаваме пари по тези договори. Това е причината, поради която се наложи да се разделя с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Терзийски, каза министър Комитова.

Коментари

Новини Варна