IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
10:10 | 10 ноември 2021
Обновен: 22:37 | 28 март 2024

Учениците до IV клас във Варна и още 12 области се връщат в клас

"Булснайт" подписа договора с МОН и изчезна. Тестове за учениците – няма!?

По материала работи: Слав Велев
Учениците до IV клас във Варна и още 12 области се връщат в клас

В област Варна и в още 12 области в страната учениците от 1 до 4 клас се връща в клас от днес. Преди това на всички трябва да им бъдат направени щадящи тестове за коронавирус.

От днес към присъствено обучение във Варна се върнат 6 училища, останалите ще го направят, когато имат готовност и обезпечат сигурността на процеса по тестването, съобщи за Moreto.net началникът на РУО Ирена Радева.

Връщането в клас ще се случи само там, където училищата са получили тестове, създали са съответната организация и родителите на повече от половината от всяка паралелка са декларирали, че са съгласни децата им да се тестват.

Родителите на 57% от учениците от I до IV клас в общините с обща заболеваемост над 250 на 100 000 души в цялата страна са дали съгласие децата им да се върнат в училище. В останалите общини началните класове и в момента учат присъствено.

Родителите на 9926 деца от I до IV клас във Варна и областта, или 61,42% от всички ученици, са дали съгласие те да бъдат тествани за коронавирус.

582 са паралелките, в които родителите са подали декларации със съгласие за тестване, което представлява близо 71% от общия им брой.

Децата се обучават в 82 училища.

В тестването на малките ученици ще се включат не само медицинските лица в училищата, но и родители доброволци. Организационният процес около тестването е различен за всяко училище и се решава от директорите на съответното учебно заведение.

По информация от МОН родителите на 57,03% от учениците от I до IV клас в общините с обща заболяемост над 250 на 100 000 души в цялата страна са дали съгласие децата им да се върнат в училище, като бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19 два пъти в седмицата.

Желанието за възстановяване на присъственото обучение при редовно тестване на учениците е най-силно в София. 21 училища в столицата ще отложат старта на реалните часове, докато се подготвят. Присъствените занятия могат да започнат за близо 78% от паралелките.

На второ място е област Добрич. На последно място е област Монтана с едва 36% съгласни с новите условия родители.

В повече от половината - 15 области на страната, не са доставени тестове заради неизпълнена поръчка от доставчика и те ще започнат присъствено обучение най-рано следващата седмица. Някои от големите градове като Пловдив и Бургас останаха без тестове за децата, въпреки че над 70% от класовете са готови да тръгнат отново на училище при новите условия

Междувременно здравният министър Стойчо Кацаров се оплака, че една от фирмите, с които здравното министерство подписа договор да доставя тестове за училищата, е изчезнала.

"Единият от доставчиците подписа договора и изчезна и не ги достави", призна той и посочи името му - "Булснайт" с произход от България. Това е обяснението и защо за повече от половината области в страната няма тестове и децата трябва да продължат да учат онлайн. Изчезналият доставчик е трябвало да достави 200 хил. теста, което е повече от половината, поръчани от здравното министерство преди седмица. Кацаров коментира, че освен 200-те хиляди тества, доставени предните дни на училищата от единия доставчик, днес ще бъдат доставени още 80 хиляди теста, които по думите му така или иначе са достатъчни за всички деца от 1 до 4 клас, че и за персонала. От думите му излиза, че за момента губим 120 хиляди теста, или поне не се знае дали и кога ще ги получим. Той не обясни смята ли МЗ да предприеме нещо по въпроса - да издири въпросната фирма, да търси обезщетение и т.н. Не стана ясно и дали МЗ е превело парите за тестовете на въпросния доставчик. Здравното министерство възнамерява до края на седмицата, или до вторник другата седмица (първият учебен ден след изборите), да осигури цялото количество - 1.4 млн. теста, които да предостави на образователното министерство - разбира се, "ако някой като спомената компания не направи някаква глупост", каза още Кацаров.

Коментари

Новини Варна