IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
15:15 | 7 декември 2021
Обновен: 09:11 | 18 април 2024

Искат да управляват отпадъците във Варна по нова наредба

Контролът ще се упражнява от кмета на общината

По материала работи: Слав Велев
Искат да управляват отпадъците във Варна по нова наредба

Изцяло нова наредба за управление на отпадъците е подготвила Община Варна. Проектът е изготвен в съответствие с общинската политика за насърчаване на разделното събиране на отпадъци. Очакваните резултати от прилагането й са увеличаване на количествата рециклируеми отпадъци и съответно намаляване на депонираната смет. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Благоустройство и комунални дейности“, на което беше разгледан и одобрен проектодокументът.

Контролът по наредбата ще се упражнява от кмета на община Варна или от оправомощени от него длъжностни лица. Те ще имат право както да установяват самоличността на проверяваните от тях лица, така и да имат достъп до всички обекти и цялата документация, необходима за осъществяване на проверката. Служителите ще могат да влизат в недвижими имоти след осигурен достъп от страна на собственика, ползвателя или наемателя. Физическо лице, което не допусне длъжностно лице в обект или не предостави документи или информация с цел възпрепятстване на проверката, ще се наказва с глоба от 200 до 1 000 лв., а юридически лица и еднолични търговци – с имуществена санкция в размер от 5 000 до 10 000 лв.

Размерите на санкциите остават същите, като в сега действащата наредба. С глоба от 300 до 1 000 лв. ще се наказват физически лица, изхвърлящи отпадъци на неразрешени за това места. За еднолични търговци или юридически лица тази санкция е в размер от 1 400 до 4 000 лв.

Новото в наредбата е, че освен фирмите вече ще се санкционират и физически лица, които нерегламентирано изгарят или извършват друга форма на незаконно третиране на отпадъци. Глобата за тях ще е от 2 000 до 5 000 лв., а при повторно нарушение финансовото наказание ще е в двоен размер.

Създава се и нова точка за налагане на санкции на еднолични търговци или юридически лица, които повторно нарушават правилата и изхвърлят опасни отпадъци на неразрешени места. В този случай те ще плащат имуществена санкция в размер от 20 000 до 100 000 лв.

В рамките на заседанието бяха направени предложения за промени в проектонаредбата. Съветниците решиха те да бъдат внесени в писмен вид, за да може да бъдат евентуално обсъдени и от членовете на Правната комисия, преди Общинският съвет да приеме окончателния вариант на документа.

На днешното заседание бяха одобрени също така дългосрочна и краткосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на територията на община Варна. Краткосрочната е за 3-годишен период, а дългосрочната – за 10 години. С реализацията на програмите се цели увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници от брутното крайно потребление на енергия за община Варна до 32% през 2030 г.

Коментари

Новини Варна