IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
14:45 | 25 февруари 2022
Обновен: 23:17 | 2 май 2024

Искат секретен военен обект край Варна за атракция 

Трябвало да представлява скоростна жп линия с Бургас

По материала работи: Слав Велев
Искат секретен военен обект край Варна за атракция 

Снимки: Varnamaps

Изоставен тунел под източните дялове на Стара планина с дължина малко над 4 км е една от малко познатите забележителности по Черноморието. Той е част от секретен военен обект от миналото, който е трябвало да представлява скоростна жп линия между Варна и Бургас. 

Транспортният проект е бил замислен като част от стратегическа жп магистрала, която е трябвало да обезпечи бързото придвижване на руските войски до южната граница на България, при евентуален конфликт с Турция. 

Варненецът Пламен Янев е сред малцината изследвали проекта както на документи, така и на място. Всичко научено и видяно 48-годишният изследовател споделя в блога си Varnamaps, предаде "Дарик". Там Янев е публикувал и своите впечатления и снимки от изследването на секретния в миналото обект.

Реализацията на мащабния военен проект започва в началото на 50-те години на миналия век. Под прякото разпореждане на Сталин за целта се отделят колосалните за времето си около 330 млн. лв. Проектът включвал около 100 км релсово трасе заедно с многобройни насипи, траншеи, мостове, както и прокопаването на тунел под източните дялове на Стара планина. 

Проектът е бил с военно предназначение, маскиран като цивилно съоръжение. Замислено е дори построяване на гара край Обзор. Проектът за черноморската железница включва и таен тунел, който се намира в района на несебърските села Приселци и Кошарица, разказва Пламен Янев. 

Строило се е до към края на 50-те години, когато вследствие промяна в политическата обстановка в световен мащаб, строителството е преустановено и изградените съоръжения са изоставени. Недовършеният тунел пък бива запечатан. Напрвените впоследствие дупки в зида обаче позволяват влизане вътре.

Tунелът е с ширина колкото за преминаване на един влак. Наред с прилепите, на места в него могат да се видят типичните за пещерите сталагмити.

Според Янев недовършеният военен обект представлява привлекателна дестинация за едно авантюристично приключение и може да се превърне в уникална туристическа атракция. 

Повече за изследването на Пламен Янев ще откриете ТУК

Коментари

Новини Варна