IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
15:30 | 22 март 2022
Обновен: 22:43 | 18 април 2024

Оставиха в ареста варненец, превърнал апартамента на баба си в наркодепо

Бил хванат докато пласира наркотици на непълнолетни

По материала работи: Слав Велев
Оставиха в ареста варненец, превърнал апартамента на баба си в наркодепо

Варненският окръжен съд разгледа исканe за определяне на мярка за неотклонение спрямо 26-годишния Александър И., който е привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

Според обвинението, мъжът извършил престъплението в условията на продължавано престъпление. Бил задържан на 19 март тази година. Апартаментът, в който живеел, собственост на баба му, бил наблюдаван от полицията. След като Александър И. продал наркотик на двама непълнолетни ученици и едно пълнолетно лице, било извършено претърсване на жилището. Органите на реда открили 36 пакетчета с кристално вещество – метамфетамин с тегло 4,48 грама, 9 опаковки с марихуана с общо тегло 3,83 грама и 0,13 грама екстази. Намерени били и две електронни везни, 560 лева, един газов пистолет и 5 бр. патрони.

Според НПК, предвиденото наказание на престъплението е „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години.

Държавното обвинение поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Александър И. предвид тежестта на обвинението, обществената опасност на лицето и вероятността на извърши престъпление предвид контактите, които има, за да се снабди с три вида високорискови вещества и факта, че ги е продавал от дома си, вкл. и на ученици.

Според защитата, Александър И. не е бил наясно, че двамата му клиенти са непълнолетни. Предвид младата възраст на лицето и наличието на постоянен адрес, адвокатът му поиска по-леката мярка за неотклонение „домашен арест“. 

След като се запозна със становището на страните и събраните до момента материали по делото, Варненският окръжен съд, прецени че може да направи обосновано подозрение за съпричастност на Александър И. към повдигнатото обвинение. За съда бяха налице и другите законови изисквания  - опасност лицето да се укрие, тъй като се касае за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда затвор от 2 до 8 години. Намерените парични средства, несъответстващи на обстоятелството, че лицето не работи, множеството му контакти сред разпространителите на наркотични вещества, както и факта че е продал част от намереното у него количество на ученици, сочи за неговата висока обществена опасност и риска от извършване на престъпление. Според съда мярка за неотклонение „домашен арест“ не би била неподходяща, тъй като престъплението е извършено от дома на лицето и не би го възпряла от извършването на престъпление. Поради изложените съображения, съдът определи спрямо Александър И. най- тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна