IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:00 | 25 март 2022
Обновен: 12:16 | 28 март 2024

Първата солна стая в българско училище е във Варна

Халотерапията подобрявa физическото състояние при различни заболявания

По материала работи: Слав Велев
Първата солна стая в българско училище е във Варна

Кадър и видео: БНТ

Първата солна стая за халотерапия в българско училище се намира във Варна. Тя е изградена в Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов” в "Аспарухово". Много от учениците там имат различни увреждания и оздравителните процедури са важни за тях.

По традиция на Благовещение децата, които учат озеленяване и цветарство, организират базар, за да покажат отгледани от самите тях цветя.

Халотерапията е естествен, немедикаментозен, холистичен и приятен метод за подобряване на физическото състояние при различни заболявания и профилактика при хора от всички възрасти. Помещенията са изцяло покрити със сол, за да пресъздадат максимално близко условията в солната пещера. В солната стая се разпрашават фини частици фармацевтична алпийска нейодирана сол с помощта на специализирана медицинска апаратура от най-висок клас.

Директорът на учебното заведение  Жулиета Петкова съобщи за Радио Варна, че този тип лечение помага на хората с белодробни заболявания, кожни и неврологични проблеми. Тя уточни, че в училището учат близо 110 деца, които са от аутистичния спектър. "Когато влизат в "Солната стая" нивото им на агресия спада и се чувстват много по-спокойни".

Вижте още във видеото.

Коментари

Новини Варна