IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
08:40 | 30 март 2022
Обновен: 19:28 | 28 март 2024

Областният управител на Варна погва Общината за калпав ремонт

Благомир Коцев сезира Строителния контрол за ремонта на СУ "Димчо Дебелянов"

По материала работи: Слав Велев
Областният управител на Варна погва Общината за калпав ремонт

Снимка: Фейсбук/Областна администрация Варна

Поради съмнения в качеството на строителството и спазване на инвестиционния проект за ремонт на СУ "Димчо Дебелянов", областния управител Благомир Коцев сезира Строителния контрол във Варна, който трябва да извърши надлежна проверка по създалата се ситуация, информират от Областна администрация Варма. Проектът за ремонт на училището е на стойност 2.6 млн. лв., осигурени чрез европейско финансиране.

Причината за това е, че две години след края на ремонта са открити сериозни пропуски и дефекти при изграждането на покривната конструкция на училището. Вследствие на това то бива затворено, а учениците преминават на дистанционно обучение. В писмото си областния управител също е посочил, че РДНСК във Варна трябва чрез спешната проверка да установи дали извършените строително-монтажни работи отговарят на изискванията за безопасност и качество.

„След края на инспекцията за наложилия се спешен ремонт на ремонта най-вероятно ще бъде потърсено финансиране от фонда за бедствия и аварии“, посочи Коцев.

Парадоксът в цялата ситуация е в това, че след като дефектите по извършената работа станали видими, директорът на училището Калина Нушева се обърнала за помощ към администрацията на варненския кмет Иван Портних като възложител на обществената поръчка. От там обаче получила указания да се справи със ситуацията сама, както и че дружеството, което го извършило, не можело да бъде открито. За всички нередности, станали видими след края на проекта, от 2020 г. досега община Варна е била уведомявана от директора на училището с поне 9 докладни записки.

В отговор местната администрация съставила 5 комисии, които извършвали огледи и издали пет констативни протокола за установените дефекти, но без да окажат каквото и да било съдействие за отстраняването им.

Именно поради тази причина Областна администрация – Варна ще направи всичко възможно, за да изясни по законов ред създалата се ситуация и да съдейства на ръководството на училището в решаване на проблема в най-кратки срокове.

Коментари

Новини Варна