IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
17:00 | 30 март 2022
Обновен: 12:28 | 28 март 2024

Във Варна: Инвалидното място пред вкъщи става гарантирано за избрани

Дават го само за един автомобил, разчертават допълнителни паркоместа

По материала работи: Слав Велев
Във Варна: Инвалидното място пред вкъщи става гарантирано за избрани

Инвалидното място пред вкъщи става гарантирано за избрани инвалиди с трайни увреждания. Това решение прие днес Общинският съвет във Варна, като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на града. Те дават възможност на хората с трайни увреждания да имат персонални места за безплатно и денонощно паркиране до домовете им. Решението бе гласувано на днешната сесия на местния парламент по предложение на общинския съветник от ГЕРБ Марица Гърдева. Предложението е направено с цел уеднаквяване на местното законодателство с националното и европейско такова, уточни Гърдева.

Преференцията се полага на хора, които не могат да се придвижват без инвалидна количка или ортопедични апарати, имат извършено протезиране на крайници или не са в състояние да заемат изправено положение на тялото без използването на медицински изделия. Инвалидният документ ще се издава само за една кола по регистрационен номер.  

Автомобилът, превозващ човека със специални потребности трябва да е собственост или да е даден по силата на договор за лизинг на правоимащото лице или на съпруга/та му. Родителите на деца с увреждания, както и синовете и дъщерите на хора с двигателни проблеми , чийто постоянен адрес е в същото жилище, също ще имат право на запазено паркомясто, ако превозват нуждаещия се.

Бонусът ще се дава само на хора без гараж и за срока на експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК, но максимум за 3 г. Правото ще се прекратява предсрочно при отпадане на някое от условията.

От местната власт в града ще обособяват новите паркоместа на различни от сега съществуващите инвалидни такива във Варна. В новата "зелена зона", която се очаква да влезе в сила тази есен, местата ще бъдат разчертани наново. В момента тече обществено обсъждане на проблема, а наредбата е пусната за обнародване на сайта на Общинския съвет. 

Коментари

Новини Варна