IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
12:15 | 5 май 2022
Обновен: 15:13 | 22 април 2024

Областният: Няма да блокираме Варна, ще блокирам опитите за разпродаването на града ни!

Имам забележки по две решения на общинския съвет и те са свързани с огромния заем, заяви още Коцев

По материала работи: Слав Велев
Областният: Няма да блокираме Варна, ще блокирам опитите за разпродаването на града ни!

Не отказвам бюджета на Варна – нито социалните, здравните, образователните и комуналните нужди, а връщам само конкретна част, свързана със съмнителната разпродажба на 150 декара градски площи и безпрецедентния, огромен и ненужен заем от почти 100 милиона лева. Tова заяви Благомир Коцев, управител на Варненска област.

"Твърденията, които чухме вчера, че ще блокирам бюджета на град Варна не са верни - няма да блокирам Варна, но ще блокирам опитите за разпродаването на града ни!", заявява още Коцев.

Ето и цялата позиция на областния управител:

 

"Вчера големите страхове на опозицията бяха, че бюджетът на Варна ще бъде върнат от страна на областната администрация. Днес искам да успокоя обществеността, че държавата няма да стопира развитието на Варна, няма да създаде опасност за заплатите, социалните дейности и инфраструктурата на града, но ще се опита да осветли пред обществеността някои обстоятелства, които касаят всеки жител на морската столица и са свързани с предложения бюджет от Община Варна. След като прегледахме внимателно всички параметри на бюджета и взимаме предвид важността му за качеството на живот в града, реших че няма да върна предложения бюджет, но ще върна за преразглеждане други решения на Общинския съвет, които имат отношение към приходната част на бюджета. В тях има спорни и неясни моменти, за които очаквам да се даде подробна обосновка пред гражданите.

Имам забележки по две решения на общинския съвет и те са свързани с огромния заем, който общината иска да вземе, и със съмнителната безпрецедентна разпродажба на голям брой общински терени. Виждаме истерични пресконференции и нехарактерна за управлението на общината емоционална медийна активност. Защо се случва това? Логиката е, че управлението на общината участва в активна предизборна кампания.

Прави впечатление, че вчера кметът Портних държа на варненци ултимативен тон за бюджета на общината. Да не забравяме обаче, че половината от този бюджет са държавни пари. Аз съм представител на българската държава и съм длъжен да съблюдавам за нейните интереси, в т.ч. и разходването на парите на данъкоплатците на град Варна!

Изключително обезпокоително е, че на фона на лошата градска среда във Варна, която има огромна нужда от изграждане на нови паркове, зелени площи, паркинги, благоустроени междублокови пространства, детски градини и площадки, ще бъдат приватизирани общински терени. Те ще бъдат безвъзвратно застроени с жилищни и търговски площи, когато преминат в частни ръце. Излишно е да казвам какъв е мащабът на презастрояването в града и как това се отразява на качеството на живота в него. Почти няма гражданска организация или партия, както и множество варненци, които да не са се обърнали към мен това да не се допуска.

Защо е нужно да се разпродават тези терени в момент на безпрецедентна инфлация, когато всеки иска да купи и да инвестира парите си, за да не бъдат обезценени, а общината иска да ги разпродаде на частни инвеститори точно в този период. Да не забравяме, че земята, която притежава град Варна не може да бъде произведена като стока - тя или остава за гражданите, или се продава завинаги. Всички знаем, че шепа привилигировани и приближени до местната власт ще изкупят тези терени.

Другото съмнително решение на общинския съвет, което областната администрация връща, е свързано с безпрецедентния заем, който е планиран да се изтегли през тази и следващата година. Заем от още 95 млн. лв. - само за сравнение, сега е 109 млн. лв. Това е двойно задлъжняване на варненските данъкоплатци. Община Варна е след София с най-голям дълг, два пъти по-голям от Пловдив и Бургас, и след изтеглянето на новия заем ще е 4 пъти по-голям от Пловдив и Бургас.

Как е възможно Бургас и Пловдив с наполовина задлъжнялост от тази на Варна, да ни превъзхождат по отношение на градската среда и качеството на живот? Всички знаем как изглежда Бургас - уж сме морската столица, а не ни ли омръзна гости от други градове да коментират напредъка на Бургас пред Варна и това, постигнато с два пъти по-малко пари до момента там?

Очакванията на кмета на град Варна - Портних, че правителството задължително ще върне бюджета на Варна и предварителното му стреляне напосоки вчера в медиите, създавайки фалшива новина заради личните му страхове, че областната управа ще влезе в политическа битка с Община Варна с цел да почерпи политически дивиденти, е просто поредната фалшива новина от ГЕРБ. Ние не сме като ГЕРБ. Не влизаме в противопоставяне на всяка цена, а само когато е засегнат общественият интерес и това е ролята на областната администрация - тя да бъде коректив.

Ние сме избрани от българските избиратели, за да спрем далаверите, корупцията и съмнителните сделки на бившите управляващи от ГЕРБ. ГЕРБ изгубиха парламентарните избори във Варна и ще изгубят и местните избори догодина. Затова е очевидната нервност на кмета. А пък може и да е и по други причини.

Забавни са внушенията, че съвсем скоро ще бъда уволнен от премиера Кирил Петков, както и – едновременно - че провежданата политика от мен в същото време е спусната от правителството в ущърб на Варна.

Кметът се опитва да създаде усещане за безпорядък и да стовари вината за него върху новото управление с надеждата да изкара хора на улицата. Доста евтин шантаж, но нека се сети,че хората на улицата могат да решат да му потърсят сметка за продадените градски терени и задлъжняването на града."

Коментари

serviceoffer ( преди 7 месеца )
Financing / Credit / LoanWe offer financial loans and investment loans for all individuals who have special business needs. For more information contact us at via email: financialserviceoffer876***gmail.com WhatsApp +918929509036 From 5000 to 200.000 From 200.000 to 50.000.000 Submit your inquiry Thank you
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
mr scott ( преди 1 година )
Имате ли нужда от спешен заем, за да посрещнете финансовите си нужди? Ние предлагаме заеми, вариращи от 2 000 евро до 50 000 000,00 евро, ние сме надеждни, ефективни, бързи и динамични, без проверки за кредитоспособност и предлагаме 100% гаранция за чуждестранни заеми по време на периода на прехвърляне.При интерес, моля свържете се с нас на.Изпратете ни имейл на: accessloanfirm2030***gmail.comWhatsapp: +79258159150уважениег-н Скотaccessloanfirm2030***gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Frank David ( преди 1 година )
Здравейте.Това има за цел да информира широката общественост, че г-н Франк Дейвид, частен заем от заемодател, отвори икономическа възможност за тези, които се нуждаят от финансова помощ. Ние отпускаме заеми на физически лица, фирми и фирми при ясни и разбираеми условия с лихва от само 3%. свържете се с нас днес чрез имейл: ( frankdavidloanfirm3***gmail.com), за да можем да ви предоставим нашите условия за заем.ИНФОРМАЦИЯ към кредитополучателя1) Име: .................................... ...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
frankdavidloanfirm3@ ( преди 1 година )
Здравейте.Това има за цел да информира широката общественост, че г-н Франк Дейвид, частен заем от заемодател, отвори икономическа възможност за тези, които се нуждаят от финансова помощ. Ние отпускаме заеми на физически лица, фирми и фирми при ясни и разбираеми условия с лихва от само 3%. свържете се с нас днес чрез имейл: ( frankdavidloanfirm3***gmail.com), за да можем да ви предоставим нашите условия за заем.ИНФОРМАЦИЯ към кредитополучателя1) Име: ....................................
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Жйкурхтг ( преди 1 година )
България иска да продаде всички територии които са обществени това е нагло и нелепо
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Клуххх ( преди 1 година )
Общините искат да нямат неща за които да подържа това е нагло и нелепо за една държава и общините и
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Гхййфгхх ( преди 1 година )
Градовете в една държава независимо че е демократична трябва да има доста обществени места а държавата България точно това прави иска да продаде всички парцели иска да отидете и площадите това е нагло от страна на национално и местно ниво
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
опетков ( преди 1 година )
Както каза пРезидентът преди време: "Още малко ви остава...". Всяко мекеренце, намърдало се конюнктурно във власта започва да се изживява като великодържавник и "пазител" на народните интереси. Бегай да зареждаш танка, момченце!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Новини Варна