IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Новини Варна
12:40 | 8 май 2022
Обновен: 02:34 | 26 юни 2022

Окръжна прокуратура - Варна ръководи досъдебно производство за палеж в дом "Св. Георги"

Има твърдения за упражнявано насилие и нехуманно отношение спрямо потребителите на социалните услуги

По материала работи: Слав Велев
Окръжна прокуратура - Варна ръководи досъдебно производство за палеж в дом "Св. Георги"

Снимка: БТА

Окръжна прокуратура - Варна ръководи досъдебно производство по чл. 330, ал. 3 от НК по повод пожар, възникнал в дом за възрастни хора, намиращ се в местността "Сотира" край Варна. При инцидента са загинали четирима души – трима мъже и една жена, а друга обитателка на дома е настанена в тежко състояние в болница.

Сигналът за пожара е постъпил около 03:00 часа тази сутрин. Според първоначалната информация огънят е тръгнал от една от стаите, на приземния етаж на сградата.

Веднага след потушаването на пламъците, е започнат оглед на местопроизшествието. Действията по разследването на причините и обстоятелствата, довели до трагичния инцидент продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Варна, с активното участие на служителите от ОД на МВР в града. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, предстои да бъдат извършени също пожаро-техническа, електро-техническа и други експертизи.

Припомняме, че във връзка с други два пожара, горели отново в домове за възрастни хора през изминалата 2021 година и появили се твърдения за упражнявано насилие и нехуманно отношение спрямо потребителите на социалните услуги, както и множество починали лица в тези домове, от Районна и Окръжна прокуратура - Варна са извършвали няколко проверки в такива места за настаняване и предоставяне на определената социална услуга. В края на ноември 2021 година Апелативна прокуратура - Варна разпореди проверка по реда на надзора за законността по данни за нарушения в домове за възрастни хора във Варна. 

Районната прокуратура ръководи досъдебно производство за това, че в периода от април 2021 г. до ноември 2021 г. в гр. Варна, при условията на продължавана престъпна дейност, съзнателно не била оказвана помощ на лица, настанени в конкретен дом за възрасни хора, за които е било налице задължение за служителите на дома да се грижат за тях, тъй като се намират в опасност за живота си и нямат възможност да се пазят поради престарялост, болест или изобщо поради своята безпомощност, в случаите, когато е могла да бъде оказана помощ от служителите на социалното заведение - престъпление по чл.138 във връзка с чл.26, ал.1 от НК.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Варна текат действия по разследване на двата пожара в домове за възрастни хора със загинали. Изясняват се причините и обстоятелствата за възникването на тежките инциденти и на причините, довели до смъртта на възрастните хора. 

При извършените от Агенцията за качеството на социалните услуги, компетентна за оказване на контролна дейност, 25 проверки, възложени от прокуратурата, от които 22 на частни доставчици и останалите - на държавни, са били констатирани множество нарушения. Във връзка с тях са дадени задължителни предписания към доставчиците със срокове за тяхното изпълнение. Съставени са множество актове за установяване на административни нарушения, наложени са наказания „глоба“ в размер от 2000 до 4500 лв. на нарушителите. Отнет е лицензът на една фирма, предоставяща социални услуги.

Обобщавайки резултатите от проверките, Окръжна прокуратура - Варна е изготвила предложение до министъра на труда и социалната политика за оптимизиране на правната уредба в областта на социалните услуги.

Коментари

Новини Варна