IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
09:15 | 9 май 2022
Обновен: 01:28 | 25 април 2024

Видео показва палежа в дома за възрастни във Варна. Извършителят е с церебрална парализа

Старчески дом или дом на смъртта? За близо година 9 жертви

По материала работи: Слав Велев
Видео показва палежа в дома за възрастни във Варна. Извършителят е с церебрална парализа

Снимка: БТА

Видео е запечатало палежа на стаята в дома за възрастни "Св. Георги" в местността "Сотира" във Варна при който загинаха четирима души. Все още се разясняват причините, довели до пожар в Дома за стари хора "Свети Георги" във Варна. В ранните часове в неделя там загинаха четирима души, а две жени са в болница с опасност за живота.

Умишлен палеж е основната версия, по която се работи, обясни директорът на ОДП- Варна старши комисар Атанас Миков пред БНТ.

От иззетите записи от камерите ясно се вижда самото извършване на палежа. Обитател на стаята влиза вътре, другите трима души вътре спят. Мъжът пали на едното легло лесно запалими предмети, прехвърля ги на другото и напуска стаята с пълзене, тъй като е с церебрална парализа и много трудно подвижен. При пожара загиват тримата души в стаята и жена е съседното помещение, обясни комисар Миков.

Днес ще стане ясно дали мъжът следва да бъде привлечен като обвиняем и каква мярка да му бъде взета. Продължават допълнителните огледи на място, обясни Красимир Конов, окръжен прокурор.

Продължава лечението на приетите в болница две възрастни жени, каза д-р Мариета Йовчева- началник отделение "Токсикология" към ВМА- Варна.

Като проблем при едно такова събитие се вдишват един букет от токсични газове, винаги присъства въглеродният окис като силно отровен газ, въглеродния двуокис, тъй като става дума за пожар в битови помещения се отделят и различни концентрации цианидни съединения, на хлора, на сярата понякога. При всички случаи става дума за едно смесено отравяне при възрастни жени с множество придружаващи заболявания, но опасност за живота все още има и е възможно в резултат на този инцидент да настъпят някои усложнения, обясни д-р Йовчева.

Осем души загинаха за по-малко от година при два пожара в старчески дом във Варна, а за виновници са посочени мъже с психически отклонения. 53-годишен мъж с психически отклонения запалил огън в стаята си в старческия дом “Св. Георги” във Варна и стана причина четирима души да загубят живота си. Коментар по темата четете тук Трагедията се разигра малко преди три през нощта в неделя. Огънят се разразил в една от стаите на приземния етаж на сградата. Той е отнел живота на двама мъже на 73 г., един на 70 и жена на 88-годишна възраст. Две жени - на 67 и на 83 г., са с опасност за живота във Военноморската болница във Варна след обгазяване. Миналата година - на 11 юли, в същия дом сляп старец изтръгна кабели в стаята си и също предизвика пожар, който отне живота на други четирима. 89-годишният мъж също бил с психични проблеми. В неделя само за броени часове полицията във Варна установи заподозрения за пожара и мъжът беше въдворен в психиатрия. Според неофициална информация той запалил огън в стаята си с кибрит, бил агресивен. Не се изключват и други версии, каза на пресконференция шефът на ОД на МВР във Варна старши комисар Атанас Михов. Той даде брифинг заедно с окръжния прокурор на морската столица Красимир Конов. Евакуираните 20 обитатели на дома вече са върнати в него, тъй като пламъците са потушени напълно и са обхванали само една стая от социалното заведение. По случая е образувано досъдебно производство, което се наблюдава от окръжната прокуратура.

Чакат се резултатите от аутопсията на четиримата починали, назначени са различни експертизи. Започнаха и разпитите на свидетелите. Заподозреният е обитател на дома и е бил настанен в стаята, в която е възникнал пожарът. Преместен е от подобно социално заведение в Девня, което е било закрито. В неделя управителката на дома не бе намерена за коментар. “Свети Георги” е един от най-големите домове за възрастни хора в страната. В него са настанени 240 възрастни хора, за които се грижи персонал от 60 души. Има денонощна охрана и видеокамери, а през нощта на всеки етаж дежури по един санитар, което според собственика е напълно достатъчно. Инцидентите там обаче не са рядкост. На 21 юли миналата година загина 64-годишен мъж след побой. Заподозрян за извършеното престъпление бе 79-годишен обитател на дома. Случаят се разследва от Варненската окръжна прокуратура. Официалната версия беше конфликт заради ревност и побой с бастун. В момента заподозреният е настанен в специализирана болница. Според неофициална информация 90 на сто от обитателите на дома са дементни или с биполярни разстройства, споделиха пред “24 часа” служители. Въпреки денонощното видеонаблюдение, е трудно да бъде овладяно поведението им, коментират те. В дома работят двама лекари и десет медицински сестри. Прокуратурата проверява десетки случаи на нарушения в хосписите Прокуратурата е констатирала множество нарушения в домове за възрастни хора във Варна, съобщиха оттам.

Пожар, тръгнал от бойлерното помещение на старческия дом в с. Рояк, уби 9 души на 22 ноември м.г. Възрастните хора били трудноподвижни и се задушили от дима. Пожарникари и няколко души от селото помогнали на 6-те обитатели да се евакуират. Докато стигнат до третия етаж обаче, 9 души вече били загинали. В края на 2021 г. се появи информация за съмнение за насилие в дом за възрастни хора във Варна с фатален край. По това време 77-годишен мъж е бил там след лечение в болница. Семейството остава без никаква връзка с него, а по думите им персоналът в дома е отказал информация, затова близките търсят помощта на полицията. Тогава Апелативната прокуратура във Варна разпореди проверка на твърденията за нарушения в домове за възрастни хора във Варна.

След 25 проверки на Агенцията за качеството на социалните услуги са открити множество нарушения. Установено е, че част от потребителите не отговарят на профила на социалната услуга - настанени са хора с психични разстройства, с физически увреждания, с умствена изостаналост и с деменция, чието обслужване изисква специализирани грижи. На места липсват специалисти с необходимата квалификация или обслужващият персонал е крайно недостатъчен. Занижен е и контролът от ръководителите. Затова са съставени актове за установяване на административни нарушения, наложени са глоби в размер от 2000 до 4500 лв. Отнет е лицензът на една фирма, предоставяща социални услуги. Прокуратурата е изготвила предложение до министъра на труда за промени в правната уредба в областта на социалните услуги.

Коментари

Хкиииу ( преди 1 година )
Не се правете на хитри и нагли а премахвайте рекламите от всички автобуси видимост трябва да има и от вън и от вътре
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Пйкггжгг ( преди 1 година )
Автобусите не трябва да имат реклами по тях действайте по премахването им на цяло
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Ххккки ( преди 1 година )
В България градовете нямат градоустройствени планове щом връщат декари на поразия Много от тези декари са обещетени
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Фхккуи ( преди 1 година )
Не може на едни декари да има площадка а държавата да връща земята на някой щом на едни декари има площадка това място не трябва да се въстановява това е нагло и нелепо
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Хйиууъъ ( преди 1 година )
Портних е много не подготвен за кметТой развали целият град Първо се мисли инфраструктурата на града а след това се връщат земитеЗатова цялата България не вършат нещата с градоустройствен плат
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Нгьжхт ( преди 1 година )
ДЦП не е пхично заболяване затова това не е новина и обвинение на място
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Цжббйй ( преди 1 година )
В България няма действащи закони В България има само написани закони
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Ббйкйх ( преди 1 година )
В градовете и в цяла България няма контрол
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Тжжжфф ( преди 1 година )
Не споменавайте че е с ДЦП И доста хора без заболявания правят такива и по лоши неша
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна