IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
15:15 | 30 май 2022
Обновен: 11:19 | 16 април 2024

Защо украинците не си тръгват от Варна? Спорят депутати от „Промяната” и ГЕРБ

Дали заради слухове, или заради лоша информационна кампания

По материала работи: Слав Велев
Защо украинците не си тръгват от Варна? Спорят депутати от „Промяната” и ГЕРБ

Слаб интерес към преместването на бежанците във Варна и БургасКадър: Нова

Варненски депутати от „Продължаваме промяната” и ГЕРБ влязоха в задочен спор за причините украинците да отказват да се преместят и за бюджета на морската столица.

Бежанци не искат да напуснат хотелите във Варна заради слухове, че ще бъдат пратени в планински палаткови лагери. Дезинформациите били пускани в групите им в социалните мрежи от български политици. Това съобщи народният представител от „Продължаваме промяната” доц. д-р Антон Тонев, който уточни, че информацията в момента се проверява от техни представители, предаде "Дарик Варна".

Бежанци не искат да напуснат хотелите във Варна заради слухове, че ще бъдат пратени в планински палаткови лагери. Дезинформациите били пускани в групите им в социалните мрежи от български политици. Това съобщи народният представител от „Продължаваме промяната” доц. д-р Антон Тонев, който уточни, че информацията в момента се проверява от техни представители. 

„Фактите са, че от 200 души само петима се явиха в неделя. Всички тези украински граждани доброволно са се записали да тръгнат в неделя, взели са решение за себе си и това е било на база на информацията, която са получили. Но в последния момент са пуснати слухове в техните групи, че дадената им предварително информация е подвеждаща, че отиват на място, което не се знае къде е, че никой не ги чака, че няма никаква организация. Човек, който се е записал да пътува и да се премести, за да се откаже в последния момент – вероятно е очаквал, че ще го оставят без нищо на някои гара или път”, коментира Тонев на партиен брифинг. 

Час след края му от варненската структура на ГЕРБ също свикаха пресконференция, на която депутатът Красен Кралев обвини правителството в провал при преместването на бежанците заради липсата на информационна кампания. 

„Три месеца тези хора живеят във Варна и нямат потребност само от храна и подслон. Голяма част от тях са деца, които имат нужда от образование. Три месеца децата им се интегрират и в последния момент им казваш – отивате в Рибарица или Паничище на 1400 метра надморска височина, като няма информация дали има лекари, аптеки и училища. Ако имаше добра информационна кампания, провокаторите във „Фейсбук” нямаше да имат успех”. 

Задочни нападки народните представители си размениха и заради бюджета на Община Варна. Калоян Икономов от „Продължаваме промяната”, декларира, че партията изцяло подкрепя областния управител Благомир Коцев за връщането на решенията на местния парламент за теглене на 80 млн. лева заем и за продажбата на 140 дка имоти. 

„Бюджетът на Варна не е спиран, той е 500 млн. лева и се изразходва. Парите от заема и от продажбата на имоти ще влязат в бюджета за следващата година. Прецедент е за последните десетилетия, че областният управител изпълнява функцията на коректив на действията на Община Варна. Това е още една гаранция, че парите ще бъдат изразходвани по правилния начин за доброто на града”, каза Икономов. 

След връщането на двете решение те бяха отново прегласувани от Общинския съвет, а областният управител има срок до следващата седмица да ги обжалва в съда. Ако той направи това, народният представител от ГЕРБ Бранимир Балачев предупреди, че ще изпрати до главния прокурор сигнал срещу Благомир Коцев. 

„Мога да изредя поне 10 текста от Наказателния кодекс, които той ще реализира, ако безпринципно и беправно обжалва решенията в съда. Варна реално ще остане без бюджет, защото съдебната процедура ще продължи поне 6 месеца”, каза Балачев. 

„Всички знаем, че Коцев не е ястреб и не човек, който сам ще реши да обжалва бюджета и да саботира нормалната дейност на общината. Нека да премисли, преди да нанесе тази огромна щета на варненци”, допълни Красен Kралев. 
Областният управител скоро ще получи достъп до класифицирана информация, заяви Калоян Икономов. Той добави, че е получил такива уверения от ДАНС. В думите му депутатът на ГЕРБ Павел Христов видя скандален опит за натиск на службите. 

От „Продължаваме промяната” съобщиха, че следващия месец ще започне проектирането на есктакадата на затворения път за „Златни пясъци” в района на свлачището „Трифон Зарезан”. Тонев е получил уверения от регионалния министър Гроздан Караджов, че проектът е бъде реализиран за срок до 18 месеца. От ГЕРБ контрираха, че проектът отдавна е готов, а управляващите не познават материята. 

Коментари

Новини Варна