IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
16:45 | 7 юни 2022
Обновен: 08:54 | 29 март 2024

Варненчета са трети по успех на малките матури

По математика на първо място е ОУ „Петко Славейков”

По материала работи: Слав Велев
Варненчета са трети по успех на малките матури

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Варна отново е на трето място след Смолян и София-град на националното външно оценяване /НВО/ по български език и математика в края на четвърти клас. Варненските ученици са по-добри по български език и литература /БЕЛ/ в сравнение с математиката. Същата е тенденцията и на национално ниво след проведеното НВО.

Със среден резултат от 89.19 точки на първо място по БЕЛ е ЧСУ „Юрий Гагарин”, за сравнение на национално ниво средният резултат е 70.46 точки, т.е. Варна е доста над средното ниво, съобщи за Радио Варна Иванка Пенева, старши експерт за обучението в начален етап в Регионалното управление на образованието /РУО/ - Варна.

Експертът отчита най-голям брой арбитражи на 19 въпрос, който изисквал от учениците да обяснят значението на думата пожарникар:

„Отговорите бяха повърхностни, тъй като нямаше включено обяснението и свързването на дейността с професията на човека, който гаси огън. Най-много нула точки има на този отговор на учениците, което е много жалко.”

По математика на първо място е ОУ „Петко Славейков”, каза Пенева и уточни, че едни и същи училища традиционно заемат първите места. На опашката са учебни заведения, в които етносът е друг и майчиният език е различен от българския език.

Геометричните задачи с тела и мерни единици затрудняват четвъртокласниците, също именуването и превръщането на декари в квадратни метри.

Четвъртокласниците заедно със своите родители имат възможност да разгледат сканираните си работи по БЕЛ и математика в оценителския център в 7 СОУ „Найден Геров” на 8 и 9 юни от 9 до 17.30 часа.

Чуйте повече в интервюто на Емилия Николова с Иванка Пенева ТУК

Коментари

Новини Варна