IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
14:30 | 8 юни 2022
Обновен: 15:12 | 25 април 2024

Спортната зала в Суворово става център за бежанци

Настаняват украинци и в реновиран общински старчески дом във Варна

По материала работи: Слав Велев
Спортната зала в Суворово става център за бежанци

Фестивален и спортен комплекс Ген. Суворов - гр. Суворово/Снимка: Фейсбук

Работи се по разкриване на буферни центрове за бежанци във Варненско. Трябва да бъде осигурен капацитет за около 300 души, обяви областният управител Благомир Коцев, предаде Дарик-Варна.   

Към момента са осигурени около 150 места в спортната зала в Суворово и около 50 места в наскоро реновиран общински старчески дом в района на Техникумите във Варна. Там ще бъдат настанявани бежанци след изнасяне от хотелите. Престоят им в буферните центрове ще бъде няколко дни, до осигуряване на места в бази държавна собственост.

Около 8000 украински бежанци са настанени в момента в хотели и държавни бази във Варненско. Около 2000 от тях ще трябва да бъдат преместени до края на месеца, посочи Коцев.

Около 3000 бежанци са си намерили работа в областта, основно в туризма. Други няколко хиляди украинци са напуснали Варна. Част от тях са поели към Украйна, а други – към вътрешността на страната ни, предимно в София.

Следващите стъпки за интеграция на украинските граждани ще бъдат обсъдени този следобед на заседание на националния Щаб. На него ще присъства и варненският областен управител.

Фестивалният и спортен комплекс в Суворово е построен по Европейски проект по Програмата за развитие на селските райони и струва милиони. Проектът е реализиран в периода между 2009 - 2012 г. Комплексът е с разгъната застроена площ в размер на 3600 кв.м.

Сградата се състои от две тела. Едното е обособено като спортна зала с игрално поле за хандбал, баскетбол, волейбол, футбол на малки вратички и тенис на корт. Проектирани са също трибуни с капацитет в зависимост от проявата между 450 и 1200 зрителски места.

Второто тяло е двуетажно, като на първо ниво се намира фоайе, кафе-клуб, конферентна зала, съблекални, лекарски кабинет и помещения за съдии. На второ ниво са разположени медиен център и ложи към спортната зала, фитнес, зала за тенис на маса, съблекални, сауна, стаи за солариум и масаж, както и помещения за администрацията.

Управител на комплекса в Суворово е председателят на БЧК-Варна Илия Раев, който 25 години ръководи Фестивалния и конгресен център в морската столица.

Коментари

Новини Варна