IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:00 | 3 юни 2022
Обновен: 19:48 | 28 март 2024

Другото лице: Богатите бежанци по Черноморието ходят на ресторанти!

Който действително заслужава, получава помощ от нас. Но туристи не приемаме, споделя Наталия

По материала работи: Слав Велев
Другото лице: Богатите бежанци по Черноморието ходят на ресторанти!

Паркингът до заведенията на Морска града във Варна е пълен с лъскави автомобили, с украински номера

Лъскави автомобили За разлика от атрактивното Черноморие, в Пловдив малко хотели заявиха места за украински бежанци в началото на бежанската вълна. В малък бутиков хотел в центъра на града се настани група от 60 души.

Наталия Еллис е украинка, омъжена за българо-украинец. От началото на войната помага на бежанци, потърсили помощ в Пловдив. През последните дни е обяснявала на украинците за промяната в политиката за настаняване по хотелите. От този в центъра на Пловдив повечето са решили да се върнат в Украйна. 

Няколко майки с деца са се преместили в зарязаната от седем години сграда на бившата белодробна болница в Пловдив. След началото на войната доброволци я превърнаха в център за временно настаняване на украински бежанци.

"Ресторантите по морето са пълни с наши хора, които имат пари. И в Пловдив дойдоха някои много богати хора, познавам ги. Но те всяка седмица носят хранителни продукти в пунктовете ни за по-бедните си сънародници. Не остават настрани. Голямата грешка на държавата е, че още в самото начало не раздели хората на такива, които могат сами да се издържат и търсят в България само мирно небе, и другите, които нямат тази възможност", коментира Наталия пред DW.

Според нея е трябвало в самото начало да започне разделение на бежанците на здрави и болни. 

"Има хора, които няма как да оцелеят в изолирани условия като планински бази, те имат нужда от реална медицинска помощ. Може би тях трябваше да изпратят в Пловдив, където има много болници и медици от всички специалности. И това не стана. Ние помагаме тези дни на семейство незрящи хора, удивителна е подкрепата на пловдивчани точно в такива конкретни каузи. Който действително заслужава, получава помощ от нас. Но туристи не приемаме. Те ще се оправят и без нас", казва Наталия.

5 000 украинци вече са намерили работа в Пловдив и областта. Някой майки комбинират смените си, така че винаги да има някоя, която да остава с децата.  

Радев за бежанците: Да уважават решенията на България, ако искат подкрепа от нея

"И ако не им стигат заплатите, защото и това е факт, ние подпомагаме с по 200-300 лева в зависимост от случая. А тези, които решиха да се върнат, защото тук не ги устройва, така и не потърсиха работа, и сега според мен рискуват живота на децата си. Ако мислиш за децата си, ще останеш тук. Тази война няма да свърши скоро, вижте Сирия. Според мен още поне пет години хората ще трябва да търсят друго решение", прогнозира Наталия.

Общината е отпуснала две празни бази, които доброволците са превърнали в детски центрове. Храната там се осигурява от фондацията на Наталия, а за настанените в старата белодробна болница се грижи общината чрез програмата "Топъл обяд". Режийните разходи като ток, вода и парно също се поемат от общината. Срокът за престой в бившата болница е до три месеца. Очаква се през това време бежанците да си намерят работа и да си наемат квартири. А на тяхно място да дойдат следващите, които имат нужда от помощ. 

Коментари

Новини Варна