IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 35°
Новини Варна
17:00 | 15 юни 2022
Обновен: 17:54 | 16 юли 2024

Отбелязаха 15 г. административно правораздаване във Варна

Годишнината бе чествана с национална кръгла маса на тема „15 години административно правораздаване в България – проблеми и перспективи“

По материала работи: Слав Велев
Отбелязаха 15 г. административно правораздаване във Варна

Снимки: Административен съд Варна

Национална кръгла маса на тема „15 години административно правораздаване в България – проблеми и перспективи“ се проведе днес, като съорганизатори на събитието са катедра „Правни науки“ от Икономически университет – Варна, Научноизследователския институт към ИУ и Административен съд – Варна. Домакинът на събитието – ИУ – Варна, в лицето на доц. д-р Андрияна Андреева – ръководител на катедра „Правни науки“, откри форума.

С приветствия към участниците и гостите се обърнаха проф. Ст. Стоянов – гл. секретар и представител на академичното ръководство на ИУ - Варна и Председателят на Административен съд – Варна – г-жа Елена Янакиева. В своето обръщение към присъстващите в Зала 1 на ИУ – Варна  и към присъединилите се към форума чрез онлайн платформата, съдия Янакиева акцентира върху факта, че тази година административните съдилища в България навършват 15 години от създаването си и това е една от най-значимите реформи в нашата съдебна система, след приемането на Конституцията на България през 1991 г.

„Днес ролята на административните съдилища остава ключова за демократичната държава, като непрекъснато се развива и обогатява. Основната ни цел остава гарантирането на правата и законните интереси на гражданите и на юридическите лица при взаимоотношенията им с държавните органи. Също така е важен и съдебният контрол върху избори и референдуми, обществени поръчки и конфликт на интереси, както и защитата на конкуренцията“ – подчерта Председателят на Варненския административен съд.  Г-жа Елена Янакиева изрази своята благодарност към съорганизаторите и домакини на събитието, както и към всички гости и участници във форума.

Пленарните доклади на Кръглата маса изнесоха проф. д-р Мария Нейкова, на тема: „15 години административно правораздаване в България - проблеми и перспективи“ и Председателят на Административен съд – Варна – Елена Янакиева, на тема : „Дейността на Административен съд Варна през 15-те години на съществуването му“. С доклади във форума участваха и съдиите от Административен съд – Варна - Дарина Рачева, д-р Марияна Ширванян, Таня Димитрова и Валентин Пушевски – съдия в Районен съд – Варна. Докладите на всички участници в Националната кръгла маса ще бъдат издадени в специален сборник, посветен на 15-годишнината от създаването на административните съдилища в България.

След приключване на Националната кръгла маса, Председателят на Административен съд – Варна изрази увереност, че срещата на теорията и практиката и на днешния форум ще ни даде следваща отправна точка към утвърждаване на административното правораздаване като гарант за демокрацията и върховенството на закона.

Като гости на Кръглата маса днес бяха поканени и присъстваха ученици от Варненска търговска гимназия с техния преподавател по право г-жа Зорница Любчева. Административен съд – Варна работи вече 6 учебни години с единадесетокласници от ВТГ по Образователната програма „Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Проведената днес Кръгла маса е част от събитията, които организира и провежда Административен съд – Варна в партньорство с Икономически университет – Варна, посветени на 15-годишнината от създаването на административните съдилища.

Коментари

Новини Варна