IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:45 | 1 юли 2022
Обновен: 20:56 | 22 април 2024

Балачев пита Йорданова за Съдебна палата във Варна

Тя го прати при Пленума на ВСС

По материала работи: Слав Велев
Балачев пита Йорданова за Съдебна палата във Варна

Визуализация на проекта за съдебна палата в центъра на Варна, който има и награда/Снимка: starh.bg

За последния половин век ЕС не е строил нито една съдебна палата. Последната е построена всъщност преди 27 години в Испания. Надявам се Варна да има първата за 21 век нова Съдебна палата в ЕС. Това заяви от трибуната на НС  депутатът  от ГЕРБ/СДС Бранимир Балачев по време на днешния парламентарен контрол. Той отправи питане до правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова има ли готовност МП да започне проектиране и строителство на Съдебна палата във Варна и планирани ли са за това средства. Адвокат Балачев посочи, че това е един голям и над 140 – годишен проблем за Варненски апелативен район, в който ВАС, ВОС, Окръжна и Апелативна прокуратура, Варненски административен съд, Окръжна следствена служба и подразделение на Сливенска военна прокуратура са пръснати в различни сгради, на километри една от друга и с не дотам добри битово-хигиенни условия.

Голям терен на ДП „Фонд затворно дело“ /бившата циркова площадка/ във Варна е предоставен на МП и планът за регулация и застрояване за този парцел е влязъл  в сила на 2 юни 2022 г. Това каза в отговор министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова. Тя припомни, че според Конституцията на РБ Пленумът на ВСС управлява сградите на съдебната власт, но  до момента няма искане до МП за започване на процедурата. За това министърът в оставка Надежда Йорданова е отправила писмено запитване към Пленума на ВСС за инвестиционни намерения. Според Балачев искания до него са подали и председателите на ВАС, ВОС и двете прокуратури, като най-вероятно те ще бъдат разгледани от новия ВСС, който се конструира в момента и съставът му ще е готов до октомври.

Проект за бъдещата съдебна палата вече бе възложен на архитектурно студио STARH от Министерство на правосъдието

Сградата на Съдебната палата се намира в централната част на град Варна. Парцелът е предварително избран от Българското министерство на правосъдието и се намира в район с добре развити обществено-обслужващи функции. Сградата е проектирана, следвайки насоките на подробно функционално задание, изготвено от Министерството на правосъдието и обемно градоустройствените параметри, действащи за конкретния парцел. Съдебната Палата има три подземни и единадесет надземни етажа.
В сутерените са разположени подземни паркинги и големи архивни помещения. Партерният етаж концентрира основния поток от граждани и магистрати, етажите от втори до четвърти са проектирани за най-натоварените съдилища, на етажите от пети до десети са разположени кабинети на съдилища и прокуратури, като достъпът е само за служители.
Силуетът на сградата е висок и изчистен от детайл, подходящ за възприемане от разстояние. Разположението по отношение на уличната мрежа позволява възприемане в ракурс, което допълнително подчертава пластичния образ. При трактовката на фасадите е търсен конкретен символ, свързан със строгата безпристрастност и справедливостта на съдопроизводството.

Клиент: Министерство на правосъдието България
Функционален тип: Съдебна палата
Местонахождение: България, Варнa
Площ на парцела: 6 403 кв.м
Застроена площ: 4 161.5 кв.м /застроена площ
41 786.64 кв.м /разгъната застроена площ
Година на проектиране: 2008
Статус: проект
Награди:
International Property Awards 2010 | Пет звезден плакет | Обществени сгради

Коментари

11g ivan89g ( преди 1 година )
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна