IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
09:15 | 2 юли 2022
Обновен: 00:10 | 26 април 2024

Кърлежите атакуват във Варна! Бум на ухапани през седмицата

Най-много случаи са регистрирани на територията на областния център

По материала работи: Слав Велев
Кърлежите атакуват във Варна! Бум на ухапани през седмицата

Бум на ухапаните от кърлежи във Варна и региона, регистрира РЗИ за периода 24.06.2022 г. – 30.06.2022 г.  Общо 53 случая са постъпили в здравната инспекция през изминалата седмица, което е с 34 повече в сравнение с предходния период.

38 от ухапванията са отчетени на територията на Варна, а останалите 15 са от областта, уточняват от РЗИ.

Как да се предпазим и какво да правим при ухапване от кърлеж - съветите на специалистите:

- Могат да бъдат диференцирани два рискови пика на активност на кърлежите: от април – май до юни и в края на лятото и началото на есента (август – октомври). Обикновено кърлежите обитават тревистата растителност и храстите, от където попадат върху кожа и дрехите ни.

- Слюнката на кърлежите съдържа обезболяващи вещества, поради което не усещаме момента на ухапване. Неприятните усещания (сърбеж и парене) се появяват по-късно.

- Ако сте сред природата е необходимо на всеки два-три часа внимателно да преглеждане кожата и дрехите си. Обикновено кърлежите се захващат върху меките части на тялото (подмишници, зад коленете, около половите органи, тила и главата).

- При излет или разходка в тревисти терени носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, най-добре цветни или бели дрехи, високи чорапи и високи обувки.

- Използвайте репеленти за отблъскване на кърлежите.

- Проверявайте редовно домашните любимци за наличие на кърлежи.

- При наличие на кърлежи по животните в личното стопанство потърсете помощ и съвети от участъковия ветеринарен лекар.

- При ухапване от кърлеж потърсете незабавно медицинска помощ, ако това е невъзможно, не премахвайте кърлежа с ръце, а с пинцета, бавно и внимателно във вертикална посока. Разпространена заблуда е кърлежът да се върти по посока на часовниковата стрелка или обратно на нея или да се полее с олио или алкохол.

- След успешното отстраняване на кърлежа дезинфекцирайте мястото на ухапване и следете за поява на зачервяване, обрив или болка на мястото. Следете и дали петното около ухапаното място се увеличава или почервенява. Незабавно уведомете личния лекар за наблюдение на състоянието. Поне 6 - 7 дни, след като ви отстранят кърлеж, мерете температурата си и ако се повиши, потърсете пак лекарска помощ.

- Симптомите, които се наблюдават след ухапване от кърлеж, наподобяват настинка или грип – висока температура, отпадналост, болки в ставите и мускулите.

Коментари

Новини Варна