IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
15:00 | 13 юли 2022
Обновен: 00:40 | 24 април 2024

3 жалби постъпиха в съда срещу затварянето на крайбрежната алея във Варна

Две от тях са от физически лица, а третата е от управителя на „Мидена къща“

По материала работи: Слав Велев
3 жалби постъпиха в съда срещу затварянето на крайбрежната алея във Варна

Три жалби постъпиха днес в Административен съд – Варна срещу „Разпореждане за допускане на предварително изпълнение на Заповед № РД- 22 - 7706-81/08.07.2022 г.“ на Областния управител на област Варна. По тях са образувани адм. дело №№ 1574, 1575 и 1576 по описа на съда за 2022 г.

Две от тях са от физически лица и третата е от управителя и представляващ „Бивалвия СД” ЕООД, като жалбите и на тримата са свързани с невъзможността на достигането с МПС до стопанисвания от тях обект - ресторант „Мидена къща“  на т.нар. Алея първа. В жалбите се твърди, че „заповедта на Областния управител е нищожна, включително и в частта относно забраната за движение на МПС, поради което същата не може да породи правното си действие.“ Според жалбите, забраната за движение касае имот, който, съобразно действащия ПУП и ОУП, е път - част от четвъртокласната пътна мрежа, поради което Областният управител е некомпетентен орган. Жалбоподателите твърдят, че в тази си част заповедта представлява общ административен акт, за чието издаване не е спазена предвидената от АПК процедура по предварително обявяване и обсъждане. В жалбите още се сочи, че предварителното изпълнение на акта в частта относно забраната за движение на МПС, прави достъпа до плажа изцяло невъзможен за хора с увреждания, възрастни хора, семейства с малки деца, болни.

Жалбоподателите молят съда да постанови решение, с което да прогласи за нищожно или да отмените като незаконосъобразно „Разпореждане за допускане на предварително изпълнение на Заповед № РД- 22- 7706-81/08.07.2022 г.“ на Областния управител на област Варна.

Тъй като жалбите са подадени в нарушение на чл. 152, ал. 1 от АПК, който изисква „жалбата или протестът да се подават чрез органа, издал оспорвания акт“ ( в случая чрез Областния управител на област с административен център – Варна ), с Разпореждане от 13 юли 2022 г. съдът изиска цялата административна преписка от органа, издал акта. Произнасяне по жалбите ще има, след като постъпи преписката в съда.

Коментари

Новини Варна