IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
16:41 | 5 август 2022
Обновен: 23:01 | 23 април 2024

Съветници искат да харижат още една закъсала болница на МУ-Варна

Увеличават таксите за посещение в обсерваторията и нощувките в Средношколското общежитие

По материала работи: Слав Велев
Съветници искат да харижат още една закъсала болница на МУ-Варна

Заседание на ПК „Финанси и бюджет“/Снимка: Общински съвет - Варна

Отпускане на финансови средства на „Специализираната болница по активно лечени на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна“ разгледаха в точка "Разни" съветниците от ПК "Финанси и бюджет" към Общинския съвет във Варна. Темата влезе по предложение на председателя на местния парламент Тодор Балабанов. На следващото заседание на Съвета ще бъде излъчена представителна група от трима съветници, които да проведат разговори с Министерството на здравеопазването, с  цел дългосрочно разрешаване на казуса с болницата. Според тях решение може да се търси в две посоки. Първата е да се увеличи размера на финансиране от страна на държавата, а втората е  дейността на белодробната болница да се прехвърли към университетската болница във Варна -„Света Марина“. Към 31.07.22 г. задълженията на болницата възлизат на близо 850 000 лв., от тях 276 754 лв. са задължения за заплати. Припомняме, че с подобна процедура бе прехвърлена задлъжнялата общинска Очна болница към МУ-Варна, който е принципал и на УМБАЛ "Св. Марина".

И комисията по финанси към местния парламент във Варна даде положително становище за промени в общинската наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. С тях се отменят таксите за ползване на детски ясли и градини, която влезе в сила от 1 април 2022 г., стана ясно на днешното заседание на комисията.

В изпълнение на законовите разпоредби и с цел синхронизиране с измененията в националното законодателство  се премахват текстовете в наредбата, засягащи таксите за детските ясли и градини. За прилагане на новата уредба за 2022 г., включително за компенсиране на отпадането на таксите, са предвидени 5 744 700 лв. За децата в детски ясли са предвидени 1 299 375 лв. от държавния бюджет, което ще осигури по 93,75 лв. на месец за едно дете и е с 95,3% повече от досега определената пълна месечна такса от 48 лв.

Променят се таксите за посещение в обсерваторията „Н. Коперник“, това стана ясно на заседание на ПК „Финанси и бюджет“. Цената за посещение за ученици, студенти и пенсионери става 2 лв., а за възрастни 6 лв. Остава безплатното посещението за деца и ученици, които посещават НАОП „Н. Коперник“ в рамките на часове, включени в учебната програма. Ученици, студенти и пенсионери, които искат да използват телескоп за наблюдение ще трябва да заплатят 1 лв., а възрастните 2 лв. Част от мотивите за промяната са разходите необходими за монтиране на нов цифров многопроекторен планетариум, за съвременни мултимедийни демонстрации и осъвременяване на постоянната експозиция около звездната зала.

На 7 лв. на нощувка се завишава и цената за нощувка в ЦПЛР Средношколско общежитие „Михаил Колони“ за лица извън списъка на настанени в извънучебно време.

Коментари

Новини Варна